Reagovanje Sindikata RTV Zenica zbog pritisaka i cenzure

Posljednjih desetak dana u RTV Zenica je na sceni pojačana cenzura i dirigovano informisanje koje provodi Urednički kolegij ove medijske kuće.

Posve otvoreno se novinarima odbijaju teme, a mladim pripravnicima se daju upute kojeg sagovornika treba snimiti, kojeg obavezno izostaviti, da bi se tokom dana finalni tekst izvještaja prilagodio ukusima nalogodavaca iz Gradske uprave.

Evo nekoliko konkretnih zloupotreba RTV Zenica kao javnog servisa:

Prve sedmice februara novinarska ekipa je dva puta išla raditi prilog o vijećniku A-SDA (Mensud Keleštura), prilog je više puta premontiran prije emitovanja. Takođe izostavljeni su sagovornici u prilogu i to: predsjednik MZ i još jedan stanar, a novinarka je poslana naknadno da snimi nove „podobne“ sagovornike koji su išli u program .

Iz priloga o narušavanju stabilnosti tvrđave Vranduk kao sagovornik je izbačen ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Spahija Kozlić ZDK iako je njegova izjava snimljena na terenu.

Na sjednicu Gradskog vijeća se, uprkos pet članova redakcije koji su više od dvije decenije novinari-urednici, šalje novinarka pripravnica sa uputama i sugestijama.

I problematiku Zenicatransa u posljednje vrijeme prate novinari-pripravnici kako bi se režirali prilozi.

Kolegici Zijadi Ramić je otvoreno na redakcijskom sastanku 04.02.2020. godine rečena imena koga da kontaktira kako bi uradila prilog o neusvajanju budžeta.

Dva dana kasnije, 06.02.2020. sličan scenario i kod dnevnog zadatka za kolegicu Alma Huskić kojoj je rečeno da uzme stavove Foruma građana i Sportskog saveza o neusvajanju budžeta u kojem su oba sagovornika izrazila neazdovoljstvo prema objema suprotstavljenim stranama u Gradskom vijeću. Druga strana, većina u Vijeću , međutim, nikako nije imala priliku da iznese svoj stav u programu Televizije Zenica.

Prilog Taiba Bajramovića od 24. 01.2020. godine u informativnoj emisiji Zenicainfo je klasičan pokazatelj kako se zloupotrebljava javni medij i kako se rade prilozi koji su svojevrstan poziv na proteste te izazivanje panike među građanima .

12.02. odbijen je zahtjev kolegice Vesne Jovanović koja je predložila da radi temu o javnom konkursu za stipendije u ovoj akademskoj godini iz razloga jer je sagovornik „nepodoban“ i „neprikladan“ za našu medijsku kuću.

Brojne teme kao i sagovornici su nam odbijeni jer je uglavnom riječ o „neistomišljenicima“ .

Na tribinu Mladih Naše stranke, gdje je bio i gradonačelnik,šalje se novinarska ekipa i pravi prilog za Zenica info, a isti dan se ne prati i nema ni riječi u programu o Izbornoj skupštini Asocijacije mladih SDA Zenica.

Ovim putem reagujemo na Saopštenje Uredničkog kolegija RTV Zenica objavljenom na portalu Zenicainfo.ba 13. 12. 2020. u kojem optužuju Sindikat radnika RTVZE da je u funkciji SDA Zenica i da rade protivno interesima JP RTV Zenica. Uprava RTV Zenica je nedavno izgubila na Općinskom sudu spor koji su radnici RTV Zenica pokrenuli zbog nezakonite isplate plaća.  S druge strane menadžment RTV Zenica isplaćuje radne učinke „podobnim“ zaposlenicima, a u saopštenju navodi da su presuđene tužbe u korist radnika prijetnja po dalje funkcionisanje preduzeća.

Optužbe Uredničkog kolegija prema novinarima informativne redakcije RTV Zenica da su stranački /SDA/ kadrovi imaju elemente klevete i ovo nije prvi put da se članovi Sindikata optužuju za stranačku pripadnost i djelovanje. Riječ je o neutemeljenom, neistinitom i krajnje bezobraznom „etiketiranju“ novinara koji rade ovaj posao decenijama bez ijednog skandala. Optužuju se novinari sa fakultetskim diploma, a optužuju ih ljudi koji čine Urednički kolegij jedine RTV kuće sa srednjim stručnim spremama!

Posljednji primjer kolege Rešada Šabanovića osudio je RAK BiH koji je kaznio JP RTV Zenica (Urednički kolegij) sa 3 000 KM jer su neobjektivno i zlonamjerno plasirali lažne informacije sa sjednice Gradskog vijeća Zenica usmjerene protiv svog radnika i člana Sindikata RTV Zenica.

Novinari RTV Zenica već odavno trpe razne pritiske stoga Vas pozivamo da reagujete i osudite svaki vid zloupotrebe medijskog prostora RTV Zenica , kao i radnika te mladih pripravnika.

Što se tiče izjave Uredničkog kolegija upućene SDA Zenica „šarajte malo, ne mere se više durat“ Sindikat radnika RTVZ im poručuje: Sve ove decenije vi „šarate“ kako se mijenjaju političke opcije i stranke na vlasti i priklanjate onima koji su na vlasti.

S poštovanjem,

Sindikat radnika RTV Zenica iz Zenice