Ratni major Hajriz Doglod ide na sud

Ratni major iz Zenice, Hajriz Doglod, zbog učešća u događajima nastalim tokom protesta u Sarajevu 2018. godine, kada su demobilisani borci ispred zgrade Parlamenta FBIH pokušvali izboriti svoja prava, ovih dana je, kaže ogorčeno, neočekivano pozvan na suđenje na sarajevski Općinski sud.

Na suđenje u Sarajevo 17. februara, Doglod je pozvan, kako navodi zbog prekršaja Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, nastalog tokom protesta demobilisanih boraca u Sarajevu 2018. godine.

“Mi smo tada blokirali dvije raskrsnice u Sarajevu, a kada su došli specijalci izveli smo jedan manevar i izbjegli ih, a tu je bilo oko hiljadu demobilisanih boraca, dok je poziv na Općinski sud u Sarajevu dobilo samo nas nekoliko, što je svojevrsna diskriminacija”, navodi Hajriz Doglod, ratni major iz Zenice.

“Sa Samostalnim diverzantskim bataljonom, a potom i sa Sedmom muslimanskom brigadom prošao sam tokom rata mnoga ratišta, čitavu Bosnu uzduž i poprijeko, bio na visočkom ratištu, dva puta smo išli u deblokadu Sarajeva, da bi nama sad Sarajevo sudilo. Znači ovu zemlju smo branili i odbranili, a sada nama, bivšim borcima, hoće suditi”, ogorčeno ističe Doglod.

“Očekujem pozitivan ishod predstojećeg suđenja u Sarajevu, a svoj dolazak tog dana, kako bi mi pružili podršku, već dosad je najavilo između 500 i 600 demobilisanih boraca iz cijele BiH”, navodi Hajriz Doglod, ratni major iz Zenice. (Vesna Jovanović)