Zenica ostaje u blokadi, Vijeće bez Odluke o privremenom finansiranju

Današnja sjednica Gradskog vijeća Zenica proticala je u uobičajenom burnom tonu.

Osim što su se, prema, kasnije neusvojenom, dnevnom redu sjednice, vijećnici trebali izjašnjavati o Prijedlogu budžeta grada Zenica za 2020. godinu, te o prijedlogu Odluke o privremenom finansiranju za period 01.01. – 31.03.2020. godine, početak, vrlo kratke sjednice, obilježen je politikanstvom pojedinih lokalnih političara.

Sa jedanaest glasova za i trinaest uzdržanih, dnevni red današnje sjednice nije usvojen, što automatski rezultira nastavkom blokade u funkcionisanju Gradske uprave Grada Zenica. Gradonačelnik Zenice, u svom obraćanju vijećnicima, ali i građanima koji su sjednicu mogli pratiti uživo na programu RTV Zenica, bio je jasan – za preduzeće „Zenicatrans – prevoz putnika“ i kantonalne projekte novca nema.

U ovakvim situacijama, Zakon poznaje isključivo privremeno finansiranje, a za usvajanje privremenog finansiranja, nažalost, zaduženi su jedino vijećnici Gradskog vijeća Zenica. SDA putem svojih instrumenata, na sve načine blokira grad, te se na ovaj način uporno od Zenice pravi grad slučaj“, istakao je za portal Zenicainfo.ba gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Sjednicu su, također, obliježile i žučne rasprave na relaciji Kasumović – Bešić, uslijed čega je predsjedavajuća vijeća pauzom prekidala istu.

Dvije grupe vijećnika su predsjedavajućoj uputili zahtjeve za zakazivanje sjednica. Jedna grupa vijećnika sa zahtjevom za zakazivanje sjednice sa Prijedlogom o privremenom finansiranju, a druga grupa vijećnika sa zahtjevom za razmatranje Prijedloga budžeta i Odluke o izvršavanju budžeta za 2020. godinu. Gradonačelnik je odlučio ispuniti zahtjev samo jednoj grupi vijećnika, te je poslao materijal za privremeno finansiranje, dok materijal za budžet i Odluku o izvršavanju budžeta za 2020. godinu nije htio dostaviti, stoga ta tačka nije mogla ni biti razmatrana. Zbog svega navedenog, vijećnici nisu željeli dalje razmatrati dnevni red“, poručila je Diana Bešić, predsjedavajuća GV Zenica.

Sjednica je zaključena nešto prije 11 sati. 13 vijećnika koji čine koalicionu većinu SDA, A – SDA i SBB BiH bilo je uzdržano. Na ovaj način Zenica i dalje ostaje u finansijskoj blokadi, a prema svemu sudeći i viđenom na današnjoj sjednici, nepoznato je do kada će blokada trajati. (Lamija Pojskić)