Održana javna tribina o ekonomskom i adekvatnom statusu penzionera

Gradska organizacija Stranka penzionera-umirovljenika Zenica priredila je večeras javnu tribinu o ekonomskom i adekvatnom društveno-psihološkom statusu penzionera sa osvrtom na trezorski način isplate penzija. Gosti uvodničari tribine bili su profesorica Svetlana Cenić, gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, profesor Dženan Skelić i Nihad Pašalić iz Zavoda PIO.

Trezorki način isplate penzija počeo je da se primjenjuje s novom 2020. Prve penzije isplaćene su danas iz trezora Federacije BiH.

„Postoji i zabrinutost i mi smo odlučili da pozovemo ekonomske eksperte, kao i direktora Zavoda PIO da nam objasne šta se može očekivati primjenom trezorskog načina isplate penzija“, objasnio je predsjednik GO SPU Zenica, Senad Pajić.

“Da se radi o temi od prvorazrednog značaja za održivost svojevrsnog budžetskog sistema isplate penzija i opstanak ne samo penzionog nego i cjelokupnog društvenog sistema”, upozorila je večeras profesorica Svetlana Cenić.

„Ovo je neka garancija penzionerima, jer su treći u redu isplate. Ali ono što više brine je kakvo će ovo biti opterećenje za ostale, jer penzionera je sve više, zaposlenih sve manje. Problematična je činjenica da je ljudi u ovoj državi sve manje, a teret privredi sve je veći, pa se postavlja pitanje ko će u budućnosti zaraditi plate, pa tako i penzije“, ukazuje Cenić.

Gost uvodničar bio je i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, koji je ukazao na štetnost novih rješenja, što se često donose u godini pred izbore.

„Ovo nije rješenje. Sad će se Federacija zaduživati da bi penzije bile na vrijeme. Treba se izvršiti reforma penzionog sistema“, ukazuje Kasumović.

„Sve u svemu, penzioneri su, kao nosioci decenijskog iskustva i baštinici opštih vrijednosti, za današnje društvo značajan kapital, koji treba iskoristiti”, poručio je danas profesor na Filozofskom fakučtetu u Zenici, Dženan Skelić.

Danas su penzioneri u Federaciji dobili prve penzije iz trezora. O tome su večeras više mogli saznati i od direktora Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, Nihada Pašalića. (Sanja Stević)