U Zenici organizovana edukacija za proizvođače mlijeka

“Ishrana muznih krava„ tema je današnjeg predavanja organizovanog u Velikoj sali Grada Zenica.

Predavanje je organizovano u okviru višegodišnjeg projekta „Farma II“ koji finansiraju Švedska i američka ambasada na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Predavač je profesor doktor Darko Grbeša sa Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu, jedan od najeminentnijih stručnjaka u ovoj oblasti koji osim teoretskog posjeduje i bogato praktično znanje stečeno tokom rada u brojnim zemljama.

“Naša želja je pružiti što više tehničke pomoći kroz edukaciju i slično proizvođačima širom BiH”, kazao je Nikola Soldatić, ekspert za unapređenje poslovanja ispred projekta „Farma II“.

Riječ je o višegodišnjem projektu u kojeg je uloženo oko 18 miliona KM za podršku uglavnom malim poljoprivrednim proizvođačima širom zemlje.

“Uglavnom su to bila grant sredstva koja su podijeljena samim korisnicima odnosno poljoprivrednicima, udruženjima i zadrugama. Organizovali smo i brojne edukacije te organizovali i učešće naših poljoprivrednih proizvođača na sajmovima širom svijeta”, kazao je Soldatić.

Prošle godine Gradska uprava podijelila je podsticaj za 184 poljoprivredna proizvođača, koja se bave proizvodnjom mlijeka.

“Svaka edukacija je značajna jer ko želi da se ozbiljno bavi nekim poslom a posebno poljoprivredom, onda je jako važno da prati novitete u oblasti kojom se bavi”, kazala je Senada Sejmenović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi. (Belinda Dorić)