Kasumović: Zakonom zastupamo svakog građanina Zenice, štrajk i blokada stanice su nezakoniti

Općinski sud u Zenici danas je donio presudu kojom se štrajk kojeg je organizovala Sindikalna podružnica DD “Zenciatrans – prevoz putnika” Zenica proglašava nezakonitim, te se zabranjuje njegovo dalje provođenje na lokaciji Autobusne stanice u Zenici. Presudom se tuženom Sindikatu nalaže da u roku od 15 dana deblokira Autobusnu stanicu u Zenici, te da u istom vremenskom roku tužitelju, odnosno Gradu Zenica, nadoknadi troškove postupka u iznosu od 1.440,00 KM.

“Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom stoji iza svakog građanina Zenice i isključivo zastupamo njihove interese u skladu sa zakonima. Tako je u protekle tri godine bio i ostao slučaj i sa Zenicatransom, gdje smo učinili maksimalne napore da spasimo preduzeće od propasti koju su mu uzrokovali i namijenili bivša uprava preduzeća i bivša gradska vlast. I ovim putem molim radnike Zenicatransa da se suzdrže od bilo kakvih postupaka koji će dalje ugroziti njihovo zdravlje, status ali i uzrokovati štetu njihovim sugrađanima”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradska uprava i gradonačelnik Kasumović pozvali su Sindikat i radnike “Zenicatransa – prevoz putnika” d.d. Zenica da prihvate prijedlog o isplati tri zaostala lična dohotka sa doprinosima i toplim obrokom.

“Da smo iskreno za oporavak Zenicatransa potvrđuje i spremnost da finansiramo najbolju revizorsku kuću koja će napraviti presjek stanja u preduzeću i uraditi plan njegove sanacije. Lično smatram je Sindikat Zenicatransa pod uticajem političkih partija zaveo i prevario radnike, sve kako bi ispunio zadatak SDA koja je po svaku cijenu željela diskreditovati mene kao gradonačelnika i ličnost. Samim tim što granski, Samostalni sindikat saobraćaja i veza u BiH nije stao iza Sindikata Zenicatransa, što je došlo do izražaja tokom sudskog postupka, jasno je da su pojedinci iz Sindikata Zenicatransa po nagovoru SDA, A-SDA i SBB izmanipuilisali svoje radne kolege i doveli u pitanje opstanak preduzeća”, kaže gradonačelnik Kasumović.

Gradonačelnik i Gradska uprava Zenice nadaju se da će deblokada Autobusne stanice u skladu sa očekivanom presudom desiti u najkraćem mogućem roku.

“Da su građani Zenice žrtve jedne nerazumne politike opstrukcije i destrukcije jasno se moglo zaključiti i iz nedavne izjave ministra unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona Daria Pekića, kadra A-SDA koji je ničim izazvan, izjavio kako policija neće ispunjavati ničije privatne želje, valjda aludirajući na zahtjev Gradske uprave upućen policijskom komesaru ZDK i načelniku PU Zenica za deblakadu Autobusne stanice. Ovom prilikom gospodina ministra podsjećam da se nije radilo o nečijem hiru kako je on to tvrdio, nego legalnom zahtjevu za asistenciju u preuzimanju otvorenog prostora Autobusne stanice i poslovnih prostora koji su u vlasništvu Grada Zenica. Ministre Pekiću, Gradska uprava i gradonačelnik Zenice rade i postupaju isključivo po zakonu što su građani Zenice prepoznali u protekle tri godine, povodom presude Općinskog suda u Zenici kojom su štrajk i blokada Autobusne stanice u Zenici organizovani od strane Sindikata ovog preduzeća proglašeni nezakonitim”, izjavio je danas Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.