Isović: Menadžment Zenicatransa nam nije dao saglasnost da objavimo neregularnosti

Foto: business-magazine.ba
Ovo je u izjavi za Klix.ba potvrdio i direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerif Isović koji nam je kazao kako su prošle sedmice ušli u Zenicatrans i Gradsku upravu Zenice gdje su izuzeli dokumentaciju s ciljem naplate dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH.

“Došli smo do određene dokumentacije koja predstavlja nepravilnosti, ali s obzirom na to da predstavljaju poreznu tajnu ne mogu vam reći o čemu se radi. Zatražili smo od menadžmenta Zenicatransa izjavu, koja je neophodna za objavu podataka porezne tajne, ali nam nisu dali saglasnost”, govori Isović.

Brojni članovi Zakona o poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine jasno naznačuju način naplate dugovanja u slučaju kao što je Zenicatrans koji nema novca, ali ni hipoteke koja je u vrijednosti dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH.

Međutim, u Članu 31. Zakona o poreznoj upravi FBiH jasno je naznačeno da “Lice koje kupi ili primi na poklon imovinu (primalac) drugog lica (prenositelja) odgovorno je za porezne obaveze prenositelja, ako je znalo ili imalo razlog da zna da je prenositelj ovu imovinu prenio na primaoca u cilju izbjegavanja plaćanja porezne obaveze. Postupak dokazivanja da je odgovornost na primaocu iz stava 1. ovog člana propisuje se podzakonskim aktima”.

S druge strane, Član 51. Zakona o poreznoj upravi FBiH spominje i prebacivanje imovine u vlasništvo Federacije BiH tako da: “U slučajevima propisanim ovim zakonom ili podzakonskim aktima kada prodaja imovine nije moguća, a kada su troškovi čuvanja zaplijenjene imovine veći od vrijednosti iste, tada Porezna uprava tu imovinu daje Federaciji Bosne i Hercegovine.”

Rok za izvršenje Člana 51 je 60 dana od dana donošenja odluke. Gradsko vijeće Zenice će u četvrtak 16. januara raspravljati o budžetu, a vijećnici koji su dali podršku radnicima Zenicatrans uložit će amandmane s ciljem uvrštavanja stavke od 3 miliona KM za pomoć ovom preduzeću.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je reagovao i na saopćenje ministra unutrašnjih poslova ZDK Darija Pekića koji je odbio poslati policiju na radnike Zenicatransa optuživši ga da sluša svoje stranačke šefove.

Sigurno je da će naredni dani u pogledu Zenicatransa izazvati dosta interesovanja javnosti s obzirom na to da menadžment koji se bori za ovo preduzeće nije dozvolio iznošenje prljavog veša u javnost, a Porezna uprava FBiH će zasigurno krenuti u naplatu svojih potraživanja na zakonom jasno predviđene načine.

izvor: Klix.ba