Pozitivna priča iz Klopča: Kako je klizalište zbližilo i ujedinilo komšiluk

Jednu od ljepših priča sa početka ove godine, donosimo iz Mjesne zajednice Klopče.

Naime, u dvorištu podružnice Osnovne škole „Skender Kulenović“ u Klopču, već desetak noći se mještani druže i uživaju, okupljeni oko klopačkog klizališta.

Velika, zlata vrijedna ideja Daria Mioča iz Klopča, da se napravi klizalište i komšiluk, prvenstveno djeca, okupe na jedno mjesto, pozitivan je primjer lokalnog djelovanja.

Kako navode mještani Klopča, već dugo godina u svojoj mahali podijeljeni su po nacionalnoj, vjerskoj, stranačkoj i finansijskoj osnovi. Sada kada u poslijepodnevnim satima temperatura pada ispod nule, a voda prosuta po najlonu i asfaltu smrzava, komšije se okupljaju na klizalištu.

Ujedinjeni u ideji da naprave zanimaciju sa svoju djecu, klizalište koje ih okuplja u noćnim satima, nabavili su i oko dvadesetak klizaljki. Brojeva ima od onih za najmanje do onih za nešto stariju djecu.

Nisu klizaljke i led sve što okuplja mještane. Na klizalištu, dok dio roditelja  priprema čajeve za preko pedesetero klizača – djece, drugi su zaduženi za hranu i roštilj. Ima i onih koji se brinu za dobru atmosferu i muziku.

Mještani kaža kako su djeca u ovih 10 dana naučila dijeliti hranu i toplo piće. Najteže im je bilo naučiti dijeliti glavnu zanimaciju, a to su klizaljke. Ipak, neki red se uspostavio, pa tako na klupama pored klizališta, mališani željno čekaju da im drug ili drugarica ustupi klizaljke.

Mnogo toga su i oni ozbiljniji i stariji mještani naučili. Mnogi su zbog djece, u ovih desetak dana, prešli preko ličnih razmjerica i svađa, pa se sada zajedno komšije vesele na ovom improvizovanom klizalištu.

„Ja sam podržao ideju Daria Mioča, kada je stupio sa mnom u kontakt i ovo mi predložio. Ovo je njegova zamisao, a moralnu i radnu podršku je dobio od svih mještana. Ovdje dolaze djeca i iz drugih mjesnih zajednica. Mi ih dočekujemo sa osmijehom i širom otvorenih ruku. Klizalište je za svu djecu besplatno“ rekao je za naš portal Ibrahim Omić, predsjednik MZ Klopče.

Iz jednog niskobudžetnog klizališta i ove na izgled male, ali velike ideje, u samo deset noći i druženja, naučeno je kažu mnogo. Klizalište je ideja Daria Mioča iz Klopča, koji o njoj skromno govori. Nasmije se i kaže kako su djeca i njihova radost najbitniji.(Ajna Nikontović)