RMU Zenica: Stabilizacija proizvodnje u pogonu Raspotočje

Rudnik mrkog uglja Zenica ušao je u Novu, 2020. godinu sa proizvodnjom iz dva kapaciteta, nakon što je početkom oktobra prošle godine donijeta odluka o zatvaranju jame Stranjani.

“Osim Stare jame,koja je u proteklom periodu bila stabilna, uspjeli smo dinamizirati i proizvodnju u jami Raspotočje, u kojoj je više mjeseci prošle godine trajala aktivnost na odvodnji, pri čemu se iz ovog revira dnevno realizuje oko 1.100 tona uglja”, izjavio je direktor Rudnika Zenica, Edin Pašić.

Edin Pašić

Iz ova dva kapaciteta mjesečna proizvodnja trebala bi biti na nivou od oko 50 hiljada tona uglja. Iz pogona Stranjani u Raspotočje je preraspoređeno 87 radnika, u Staru jamu 54,dok su u neproizvodnu jedinicu-Separaciju preraspoređena 23 radnika.

Na poslovima izvlačenja opreme iz jame Stranjani ukupno su angažovana 54 zaposlenika,a ova aktivnost trebala bi biti okončana do kraja februara, kaže direktor Pašić.

Naš sagovornik u ovom trenutku nije mogao preciznije govoriti o rokovima okončanja izrade Plana reorganizacije, što je obaveza svih rudnika u Federaciji BiH.

Predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, Nijaz Vardo podsjeća da rudari u Federaciji BiH traže uvećanje satnice sa 2,50 na 2,70 maraka,te donošenje novog Kolektivnog ugovora.

“O ovome će se razgovarati na sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora federalnog granskog sindikata radnika rudnika,a nije isključeno da bude i novih zahtjeva”, kaže Vardo.(Šerif Babić)

Nijaz Vardo