Sarajevska premijera predstave „Othello“

Sarajevska publika večeras, 13. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo ima priliku premijerno pogledati koprodukcijski projekat „Othello“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Produkcije Peripetija iz Skoplja, prema čuvenoj tragediji Williama Shakespearea i u režiji Nine Nikolić.

Predstava je prethodno imala svoje premijerne izvedbe u Zenici sredinom novembra 2019. godine u okviru 10. noći teatra BiH, te početkom mjeseca decembra u Skoplju. Autorski tim projekta „Othello“ čine saradnice i saradnici iz pet evropskih zemalja – Sjeverne Makedonije, Srbije, Grčke, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Kako je izjavila dramaturginja predstave Tamara Baračkov: „Ovo čitanje Othella karakteriše radikalan pristup Shakespeareovom jeziku i stilu, što je možda i najočiglednija intervencija na tekstu. Željeli smo istražiti na koji način i u kojoj mjeri transformacija jezika i “prevođenje” u savremeni govor može uticati ne samo na izvorni Šekspirov rukopis, već i na pitanja koje drama nudi. Jezik je, tako, postao ogoljen, direktan i lišen poetičnosti, čime su akcentovane i naglašene, i danas, aktuelne teme. Ipak, u određenoj mjeri, poetičnost je zadržana samo u Othellovom načinu govora, što je još jedna njegova distinkcija, detalj koji ovaj lik izdvaja od ostalih. Također, potezom da bosanski i makedonski glumci igraju uloge svako na svom maternjem jeziku, dodatno se razvija poigravanje govorom, te pitanje komunikacije i međusobnog razumijevanja.“

U predstavi igraju glumci i glumice Enes Salković, Saša Handžić, Darja Rizova, Gjorgji Jolevski, Zlatan Školjić, Aleksandar Gjorgjevski, Dženana Džanić, Tamara Miličević-Stilić, Aleksandar Mihajlovski i Aksel Mehmed. Za scenografkinja predstave je bila zadužena Višnja Vujović iz Beograda, za kostimografiju Ivana Karamfilovska Ugurovska iz Skoplja, a muziku je komponovao Duke Bojadziev, također iz Skoplja. Dizajn scenske rasvjete je povjeren Chrisu Jaegeru iz Velike Britanije, dok je scenski pokret bio povjeren Dimitrisu Sotiriju iz Atine.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica