Počela druga faza radova na izgradnji magistralne vodovodne linije Putovići-Radakovo te izgradnji gasovoda

Ilustracija

U sklopu izgradnje glavnog magistralnog cjevovoda Putovići – Radakovo započela je druga faza radova koja obuhvata polaganje cjevovoda duž ulice Bistua Nova u dužini cca 4,4 km.

Magistralna vodovodna linija Putovići – Radakovo će povezati gradski sistem vodosnabdijevanja sa rezervoarom „Putovići“ u koji će se dopremati voda iz sistema „Plava voda“, čime će se obezbijediti dodatne količine vode za Grad Zenicu i bolji uslovi u vodosnabdijevanju grada.

Povezivanje postojećeg rezervoara Putovići sa gradskom vodovodnom mrežom projektovano je sa vodovodnim cijevima od nodularnog liva promjera 600, 500 i 350 mm u ukupnoj dužini od 5,5 km.

Paralelno sa izvođenjem navedenih radova vrši se i polaganje gasovoda, čijom izgradnjom će se stvoriti uslovi za gasifikaciju naselja koja gravitiraju ovom području Grada Zenica.

Radove izvodi konzorcij građevinskih firmi „Roco commerc“ d.o.o. Livno i „Mibral“ d.o.o. Sarajevo.

Radovi na izgradnji magistralnog cjevovoda Putovići – Radakovo se odvijaju u okviru projekta „Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda Bosna i Hercegovina II“ koji se finansira kreditnim i grant sredstvima KfW i SECO u ukupnom iznosu 21,5 miliona KM.