Direktor Zenicatransa se nada pokretanju barem dijela linija

U Javnom komunalnom preduzeću „Zenicatrans-prevoz putnika“ i danas je na snazi obustava rada i blokada Autobuske stanice, pri čemu je manja grupa radnika u štrajku glađu, a jednom od štrajkača jutros je pozlilo zbog čega je morala intervenisati hitna pomoć.

Nahidu Kadriću, koji je 32 godine u ovom preduzeću, ukazana je medicinska pomoć i tokom dana stanje je stabilizovano.

“Ne želim ostaviti na cjedilu svoje kolege i sve dok mi nije životno ugroženo zdravlje bit ću ovdje u štrajku za spas preduzeća”, kazao je Kadrić u izjavi za RTV Zenica.

Predsjednik Sindikata „Zenicatransa“, Huso Sarvan je potvrdio da tokom dana nije bilo nikakvih reakcija nadležnih iz Gradske uprave niti gradonačelnika.

Direktor preduzeća, Darmin Terzić je odlučan u namjeri da deblokira račun i osigura barem minimalne količine goriva što bi omogućilo reaktiviranje barem dijela javnog prevoza.

Potvrdio je da ukupan dug „Zenicatransa“ po svim osnovama, na današnji dan iznosi 8 miliona i 289 hiljada maraka, uključujući i kamate, od čega je ukupan dug prema Poreznoj upravi 3 miliona i 946.731 marku.

“Trenutno imamo 7 neregistrovanih i 3 autobusa koji čekaju na popravku, što znači da 10 voznih jedinica ne može biti stavljeno u funkciju”, ukazao je Terzić.

Darmin Terzić

Odlučno je potvrdio da je protiv štrajka glađu, te da je jedino mjesto za rješavanje problematike „Zenicatransa“ sala Gradskog vijeća. (Šerif Babić)