Batonova tribina i promocija knjige “BOŠNJACI U SPLITU 1916.-2017.”

Iako je vrijeme novogodišnjih praznika, Muzej Grada Zenica je u petak, 3. januara, bio izuzetno popunjen.

Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, organizovao je tribinu i promociju knjige “Bošnjaci u Splitu 1916.-2017” autora Ibrahima Durakovića, spisatelja i neumornog kulturnog radnika, a kako je naglasio u uvodu dr. sci Amir Ismić, tribina je pripremana pet godina. Čovjek čije zanimanje se vezuje za brodogradilište u Splitu, svojim predanim radom, napisao je čak pet knjiga.

Njegov prvenac, “Bošnjak na splitskoj rivi” zbirka priča i eseja, svojevrsni je svjetionik identiteta Bošnjaka u R Hrvatskoj. Duraković piše i povijesne pripovjetke, duhovne poglede, ali i drame i komedije za dramsku skupinu Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” iz Splita. Rođen u Gradačcu, zaljubljen u Split, potvrđuje da je smisao njegovog kulturnog djelovanja biti veza između njegove dvije domovine, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Punih dvadeset godina bio je predsjednik splitskoga Kulturnog društva Bošnjaka Preporod, a sada je počasni predsjednik.

Uvijek aktivan u društvenom životu grada i zajednice, Duraković je četiri godine posvetio pisanju ove knjige, u kojoj su sažeti događaji u dugom vremenskom razdoblju od stotinu i jedne godine. Pored činjenice da Ustav R Hrvatske tretira Bošnjake kao  manjinu, Ibrahim Duraković je iznio frapantan podatak da je u domovinskom ratu  učestvovalo dvadeset pet hiljada Bošnjaka od čega devet hiljada nije imao ni putovnicu.

Bošnjaci aktivno sudjeluju u životu grada Splita, te su dali mnoga imena bez kojih bi splitska umjetnost i znanost bila neprepoznatljiva. Zbog toga je odlučio napisati knjigu u kojoj jasno predstavlja utjecaj Bošnjaka kako bi ga sačuvao od zaborava. I kako sam reče na kraju:” Cilj mi je da generacijama koje dolaze ostavim da znaju da smo tamo bili, da tamo jesmo i da ćemo tamo ako Bog da biti i ubuduće.”

U zabavnom dijelu nastupila je mlada Amina Bajramović sa dvije sevdalinke i amaterski glumac KDB “Preporod” iz Splita, Ševal Tosuni, koji je izveo monodramu “Suljo Tamburica” čiji je autor Ibrahim Duraković. Kako to slovi njegova peta knjiga, Ibrahim Duraković je uistinu “Rob Božiji sin bosanski”, čovjek koji snagom Batona na najbolji način predstavlja Bošnjake u R Hrvatskoj. (Said Šteta)