Održana izborno-izvještajna skupština Bošnjačke zajednice kulture Preporod

Sinoć je u VIP loži Gradske Arene Husejin Smajlović, održana izborno-izvještajna skupština Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Skupštini su prisustvovali predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života. Prisutnima se obratila Amna Sofić, aktuelna predsjednica BZK Preporod Zenica, koja je istakla značaj postojanja ove zajednice kulture, kao i Napredka i Prosvjete.

“Napredak, Prosvjeta i Preporod djeluju s ciljem očuvanja kultura naših naroda”, izjavila je Sofić.

Njegovanje i promocija identiteta, tradicije i kulture bh. društva je, između ostalog, u rukama BZK Preporod.

Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod, u svom obraćanju prisutnima osvrnuo se na historijski razvoj Preporoda još od davne 1903. godine, pa do 1990-tih, kada je obnovljeno postojanje ove zajednice kulture.

“Preporod je opšte dobro, koje baštinimo od naših predaka već više od jednog stoljeća. On ne pripada ni jednom pojedincu, nego čitavoj bošnjačkoj zajednici. Preporod je mjesto susreta Bošnjaka, zajedničkog rada i zalaganja za opšte dobro zajednice i bh. društva”, rekao je Kodrić, dodajući da Preporod iznova i stalno treba preporađati, odnosno obnavljati.

Na izvještajno-izbornoj skupštini za predsjednika BZK Preporod Zenica izabran je Mirza Husetić, na nivou kantona mr. sci. Armin Japarević, te novi Nadzorni odbor, Sud časti i Savjet Preporoda. (Ajna Nikontović)