Počela izgradnja “Plavog puta” koja će olakšati rad Službi hitne pomoći Zenica

Ideja stara dvije decenije da se umnogome skrati put kola hitne pomoći s bulevara prema zgradi ove službe počela je s realizacijom. Takozvani „plavi put“ počeo je s izgradnjom ovih dana u neposrednoj blizini zgrade Lamela i bulevara Kulina bana.

Višedecenijska je prilično nelogična praksa da kola hitne pomoći u Zenici polaze s adrese fra Ivana Jukišća, voze kroz ulicu Aska Borića, pa fra Hrge Martića pa onda na bulevar Kulina bana. Ovako put skraćuju za oko kilometar do kilometar i pol, a prolazak plavim putem, neće trajati više od 20ak sekundi.  Dugogodišnju ideju za izgradnjom ove prečice revitalizirao je sugrađanin Afan Abazović prije 4,5 godina statusom na društvenim mrežama.

„To je dugogodišnja ideja menadžmenta Doma zdravlja Zenica zbog dobrobiti koje taj put ima za pacijente, od njihovog poziva hitnoj pomoći do samog zbrinjavanja. Što je put kraći, to je hitna pomoć efikasnija“, navodi direktorica zeničkog Doma zdravlja, Selvedina Spahić Sarajlić.

Ovim projektom zaokružuju cjelinu – prolaskom puta za vozila u Masarikovu i izgradnjom novog parkinga na platou ispred zgrade Poliklinike omogućavaju, napominje direktorica slobodni tok za vozila saniteta. Plavi put kao što i novi parking finansirali su zajednički gradska uprava sa 40 i Dom zdravlja sa 60 procenata. Naziv prečice od bulevara do zgrade hitne ostaća zasigurno plavi put.

„Čim je nastala ideja prije 20-ak godina za izgradnjom, nastao je i naziv „plavi put“. Povezan je sa jednom od dvije osnovne boje zdravstva: plavom i bijelom“, dodaje Spahić Sarajlić.

Plavi put će omogućiti dragocjene minute i sekunde sugrađanima kojima je u tom trenutku potrebna hitna medicinska usluga. (Alma Huskić)