Takmičenje školskih timova u programiranju

U okviru programa Škole za 21. vijek, organizacija British Council u Bosni i Hercegovini organizovala je danas u prostorijama Agencije ZEDA u Zenici Takmičenje u programiranju uz upotrebu micro-bit računara za sve učenike starosne dobi od 10 do 15 godina iz škola koje su učestvovale u prvom ciklusu provedbe programa u Bosni i Hercegovini.

Na Takmičenju je učestvovalo 20 odabranih školskih timova iz Zenice, Sarajeva, Olova, Širokog Brijega, Tešnja, Vareša, Breze, Nemile i Gruda, čiji su projekti uspješno prošli prvu fazu ocjenjivanja.

Prvo mjesto osvojila je kipa Osnovne škole „Velešićki heroji“-Sarajevo,drugo je pripalo ekipi OŠ „Biograci“-Široki Brijeg,dok je treće mjesto osvojila ekipa OŠ „Ćamil Sijarić“ iz Nemile, za informatičko rješenje “Sigurnosni panel”.

Pobjedničke ekipe su dobile odgovarjuće certifikate i poklone, uz osiguran plasman na naredna, finalna takmičenja izvan BiH.

Britanski ambasador u BiH, Njegova ekselencija Metju Fild / Matthew Field/ je bio oduševljen nastupom učenika iz cijele BiH.

ambasador Matthew Field

“Na ovaj način želimo pokazati svoju posvećenost i predanost poboljšanju kvaliteta obrazovanja i pozitivnim promjenama kad je u pitanju ekonomija, sigurnost i stabilnost u BiH”, kazao je britanski ambasador.

Program Škole za 21. vijek jedan je od rezultata Samita o Zapadnom Balkanu održanog u julu 2018. godine. Provodi se u svim zemljama regije i ima za cilj da učenicima svih osnovnih škola u regionu omogući savladavanje osnovnih tehnika kodiranja. (Šerif Babić)