ZENICA ADVENTURE: Predstava “Ja Bosanac” oduševila Zeničane

Ozbiljna hit komedija u kojoj se pjeva i psuje „Ja, Bosanac“, doživjela je sinoć svoju, petnaestu po redu, izvedbu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Napisana prema bestselleru Indire Kučuk – Sorguč, naišla je na oduševljenje Zeničana.

Riječ je o ozbiljnoj komediji o nama Bosancima i Hercegovcima u kojoj se i pjeva i psuje uslijed komične političke situacija u našoj zemlji. Humorom se mi Bosanci ‘praznimo’, ali i na taj način prikazujemo naš mentalitet. Razmatramo opciju ostajanja u BiH, ili odlaska u zemlje Evropske unije, prezentujemo i način odgoja naše djece i druge slične situacije, ali na koncu, glumom, budimo najdublje emocije publike prema našoj BiH“,  poručila je za portal Zenicainfo.ba Kučuk – Sorguč.

Glavnu mušku ulogu, ulogu posljednjeg bosanskog bogumila, utjelovio je Zeničanin Aldin Tucić.

Nikad nisam igrao ulogu u kojoj, u ovolikoj mjeri, publika saosjeća s likom. Sve generacije mogu se pronaći u ponekom segmentu predstave. Utjelovio sam ulogu onog Bosanca koji ne preže ni od čega. Priča o svemu što mu smeta, a opet, bez obzira na sve nedostatke naše države, ostaje u svojoj domovini“, kazao je Tucić.

Glavnu žensku ulogu, Evropljanku Čevljanovićku, igrala je Tuzlanka Negra Čičić.

Drugi Zenica adventure organizuje Grad Zenica uz tehničku realizaciju JP RTV Zenica i u koprodukciji sa partnerima festivala: Bosansko narodno pozorište, Muzej grada Zenica, Župa Svetog Ilije, HKD „Napredak“, Crkvena opština Zenica, SPKD Prosvjeta, Savez izviđača Grada Zenica, Institut Yunus Emre, MC Condor, Udruženje poslodavaca Zenica, JP Tržnica, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, Gradska kafana.
(Lamija Pojskić)