BiH preuzima kontrolu nad nebom u noći između 4. i 5. decembra

BiH će u noći između srijede i četvrtka, 4. i 5. decembra, konačno preuzeti potpunu kontrolu nad cjelokupnim vazdušnim prostorom, rekao je direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Davorin Primorac.

On je istakao da je u operativnom i tehničkom smislu za taj izuzetno važan događaj za BiH i njen suverenitet ova agencija više nego spremna.

Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do nivoa leta 325, odnosno do 10.000 metara.

“U tom dijelu vazdušnog prostora odvija se 20 odsto od ukupnog vazdušnog prometa, odnosno riječ je o kretanju svega 200 aviona”, rekao je direktor ove agencije za Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, od sredine sedmice priča će biti sasvim drugačija jer će BiH kontrolisati i do 1.600 preleta aviona nebom BiH sa velikim brojem putnika.

Najveću odgovornost za njihovu bezbjednost, dodao je Primorac, imaće kontrolori vazdušnog saobraćaja u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci i Tuzli.

“Osim što će ovaj događaj imati simbolični i praktični značaj, veoma je bitan i sa finansijskog aspekta kako za BiH, tako i za BHANSA. Naši troškovi će biti veći za 20 odsto, ali očekujemo i značajne finansijske prihode. Očekujemo veći budžet za 30 odsto, odnosno 12 do 13 miliona KM”, napomenuo je je Primorac.
Izvori: Vijesti.ba/RTRS