Početak adventa: Katolici pripremili vijenac, održana sveta misa

Povodom početka adventa u dvorištu crkve Svetog Ilije Proroka, pripremljen je u subotu adventski vijenac, pa je uz prigodan program obavljeno paljenje prve adventske svijeće. Prisutnima se obratio župnik fra Marko Kepić .

„Razmislimo li koja je poruka advenskog vijenca prvo vidimo krug – savršeni znak ili savršeni oblik što napominje da je advent vrijeme kada trebamo raditi na sebi, usavršavati se, spajati ono pokidano i ispravljati sve ono što je opterećeno nesavršenošću. Taj krug opleli smo zelelnim granama, koje imaju simboliku života, jer onaj ko nam dolazi simbolizira život. Četiri svijeće adventskog vijenca su četiri nedjelje adventa, ali i četiri strane svijeta, četiri godišnja doba, četiri razdoblja čovjekovog života. Sve to navodi da je poruka Isusa Krista univerzalna poruka za cijeli svijet“, kazao je fra Marko Kepić, poželjevši da nam predstojeće četiri nedjelje adventa svima upale i donesu nadu – jer kada postoji nada sve drugo može da proplamsa.

U prigodnom programu paljenja prve adventske svijeće učestvovao je crkveni zbor Svetog Ilije Proroka u Zenici.

Održana i sveta misa

Jučer je u cijelom svijetu započelo sveto vrijeme adventa ili došašća, vrijeme koje  simbolizira iščekivanje, nadu, budućnost i za svakog vjernika to je posebno razdoblje u kršćanskoj kalendarskoj godini. U pet zeničkih župa početak adventa, pripreme za dolazak najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića obilježava se svetim misama i u prisustvu velikog broja vjernika.

Tako je bilo i u crkvi Svetog Ilije Proroka gdje su naše kamere zabilježile ovo euharijstijsko slavlje, koje je također jedan od prvih događaja u okviru ovogodišnje manifestacije Zenica AdvenTure.

U prvom dijelu svete mise slušana su čitanja iz Svetog pisma, te održana propovijed fra Marka Kepića, župnika župe Svetog Ilije Proroka, a drugom dijelu održana je euharijstijska služba. Ova služba je uprisutnjivanje događaja sa posljednje Isusove večere, kada se prinose kruh i vino, te ispunjava Isusovo obećanje da će on biti prisutan tu među svojim učenicima, potičući ih da budu okrenuti jedni drugima, da se žrtvuju za ljubav i dobro.

Tokom svete mise koja je obilježila početak adventa ili došašća, nastupio je i crkveni muzički sastav Novo nebo. (Alma Huskić)