Počelo obilježavanje 27. godišnjice od osnivanja Trećeg korpusa

Posjetom delegacije Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko – dobojskog kantona mjesnom katoličkom groblju Banjevac u Brezi i Šehitluku I, jučer je praktično počelo obilježavanje 27. godišnjice Trećeg korpusa Armije Republike BiH.

Odata je počast i položeno cvijeće na grobove pokojnih Joze Kneževića, Ivana Lekića, Dražena Miškovića, Željka Pandže, Zorana Vicića, Ivana Matičevića i Dragoslav Ristić Giga, koji su svoje živote utkali i temelje ove zemlje kao pripadnici 304. brdske brigade. Pokojni Giga je bio jedna od legendi Breze, a kao pravoslavac po vlastitoj želji ukopan je sa saborcim Bošnjacima, uglavnom dobitnicima priznanja Zlatni ljilajn.

Odato je i priznanje i zahavlnost i živim braniocima Breze, po izboru brezanskih boračkih organizacija, a zabilježili smo posjetu Mustafi Zaimoviću (1973), ratnom vojnom invalidu 60 posto, koji je tek po punoljketnosti stupio u redove branilaca BiH, a ranjen je 1993.godine u rejonu jednog od najtežih ratišta na Selačkim planinama.

Njemu i porodicama poginulih, uz prigodne hedije uručeno je i po skromnih 200 KM, a predsjednik Saveza RVI ZDK Jusuf Rakman istakao je kako se ovom prilikom pokušalo ukazati kako su ovu zemlju branili svi njeni građani, bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost, te da se njihov doprinos u očuvanju ovog što smo sačuvali i što imamo ne smije nikada zaboraviti.

Prema utvrđenom protokolu i programu, kojeg finansira Vlada ZDK, danas je položeno cvijeće, proučena Fatiha i odata počast rahmetli Aliji Izetbegoviću, na njegovom mezaru na Kovači, a za sutra je najavljena press konferencija na kojoj će predstavnici Saveza RVI ZDK, nekadašenjg Trečeg korpusa i Vlade ZDK novinarima saopštiti sve detalji centralne manifestacije u Brezi, planirane za petak, 29. novembra.
Foto: Delegacija Saveza RVI ZDK na mezarju Kovači