Hidrocentrala Janjići, za ili protiv?

Mještani četiri naselja iz prijateljskog okruženja još neizgrađene Hidrocentrale u Janjićima na rijeci Bosni, odlučni su da njenu izgradnju spriječe.

Nakon potpisivanja peticije s podrškom više od četiri hiljade mještana Janjića, Drivuše, Gorice i Putovića i protesta sa jasnom porukom investitorima, u odbrani rijeke i okruženja spremni su, kažu, ići do Strazbura i boriti se do kraja.

2013. godine Općinsko vijeće Zenice dalo je saglasnost na izgradnju Hidrocentrale Janjići. U međuvremenu, Elektroprivreda, kao budući investitor, provela je većinu aktivnosti na pripremama za realizaciju ovog obimnog projekta, pribavila neophodne dozvole, uključujući i saglasnost okolnih mjesnih zajednica.

Sadašnji predsjednici mjesnih zajednica Janjići i Gorica, tvrde – mještani o tome nisu znali ništa, niti su se išta pitali.

„To je potpisao jedan predsjednik mjesne zajednice. U čije je ime to potpisao, pa u svoje. Ta odluka ne može biti validna, to je protivzakonito“, kaže predsjednik MZ Janjići, Miralem Kaknjo.

Miralem Kaknjo

„Mještane najviše boli to što se sve radilo u rukavicama, znači bez njihovog znanja. Maltene, doveli su nas pred svršen čin“, ukazuje Hasan Hrnjić, predsjednik MZ Gorica.

Hasan Hrnjić

Tek tri godine kasnije, mještani četiri naselja iz okruženja, s pozivom na javnu raspravu o okolinskoj dozvoli za buduću Hidrocentralu Janjići, imali su priliku pokazati šta misle. Učinili su to peticijom, koju je potpisalo 97 posto Zeničana iz Janjića, Drivuše, Gorice i Putovića, a kasnije i protestima protiv izgradnje hidrocentrale u neposrednoj blizini njihovih kuća i imanja.

„Nema odstupanja ni milimetra! Spremni smo do Strazbura otići. I kao što smo ‘92. bili spremni braniti otadžbinu, tako smo sad spremni braniti našu rijeku“, odlučan je Miralem Kaknjo, koji je to istakao i na sjednici Gradskog vijeća u avgustu, na kojoj nije podržana Odluka o proglašenju javnog interesa za izgradnju Hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni.

Desilo se to šest godina nakon prvobitne opšte saglasnosti sa ovim projektom.

„Promijenila se politička klima“, smatra vijećnica, Meliha Salčinović.

Meliha Salčinović

„Tada su vijećnici vjerovatno iz svojih centrala dobili uputu kako glasati, a da nisu bili dovoljno upućeni u problematiku izgradnje HE Janjići. Čini mi se da polako, ali sigurno, postajemo ekološki osvješteni“, kaže vijećnica Naše stranke, Meliha Salčinović.

U međuvremenu, Elektroprivreda BiH je pribavila Okolinsku dozvolu, sa Vladom Federacije BiH potpisala Ugovor o koncesiji, te zaključila Ugovor o kreditu vrijednom 30 miliona eura sa Njemačkom razvojnom bankom. No, kako navodi u odgovoru na naš upit, „u slučaju nedonošenja odluke o proglašenju javnog interesa ili donošenja negativne odluke bio bi onemogućen ne samo postupak provođenja eksproprijacije nekretnina, već i dalji nastavak aktivnosti na pripremi i izgradnji ovog objekta“.     

Naši sagovornici najavljuju i svoje naredne korake: uputiće zahtjev Gradskom vijeću za raspisivanjem referenduma s pitanjem: Hidrocentrala Janjići, za ili protiv. (Sanja Stević)