Tribina posvećena sjećanju na zeničkog mualima i imama, Đulan ef. Teufika

U cilju isticanja pozitivnih vrijednosti naše domovine te uloge i značaja znamenitih ličnosti iz historije Bosne i Hercegovine, Udruženje „Baton“ iz Zenice, sinoć je u Muzeju Grada organizovalo edukativnu tribinu pod nazivom „Zenički alim, hatib i mualim Đulan ef. Teufik deset godina poslije“.

Gosti predavači bili su savremenici, prijatelji i džematlije Teufik Đulan efendije.

O tome kakva je ličnosti bio efendija Đulan govori i činjenica, da je sinoć na ovu tribinu došao veliki broj Zeničana i Zeničanki.

„Zavisi s kojeg aspekta i pozicije se pita. Ako se pita sa aspekta džematlija, efendija Đulan njima je bio prijatelj, njihov životni saputnik i drug. S aspekta porodice, nama je bio stub i temelj na kojeg smo se oslanjali. Njemu smo se uvijek obraćali kada smo imali teška životna pitanja i iskušenja. Zaista, njegovo prisustvo i pojava, nama u porodici je predstavljala osjećaj sigurnosti i ulijevalo nam neki smisao i osjećaj bezbijednosti“, za naš portal rekao je unuk efendije Đulana, Harun Lozo, koji je bio jedan od govornika.

Kao imam ostat će dugo vremena pamćen u zeničkoj čaršiji po svojim vazovima i hutbama, ali i po principijelnosti i stavu, te rezultatima svoje misije podučavanja dini-islamu. Teufik ef. je čitav svoj radni vijek proveo u jednom džematu, u Kočevskoj džamiji u srcu zeničke čaršije. Kočeva džamija i misija u njoj bili su, u najkraćem, njegov život, a on je bio, na neki način Kočeva džamija. Izuzetno cijenjen i poštovan od strane svojih džematlija, efendija Đulan uživao je veliki autoritet u društvu.

„Mnogo je razloga dovelo do ove činjenice, ali ja pretpostavljam da je ipak u pitanju njegov karakter. To je bio čovjek koji je živio za vjeru, a ne od nje. Čovjek koji je svojim likom i djelom pokazao na koji način ljudi trebaju da se bore za svoje ideale i u toj borbi duboko vjeruju. Učio je ljude kako ne treba da se plaše ovozemaljskih/dunjalučkih iskušenja, prijetnji, ucjena itd. Mislim da je to jedan od razloga zbog kojih je bio izuzetno cijenjen, s obzirom na to da, na njega niko nije mogao da utiče, ma kakvim sredstvima se koristio. To je opredijelilo ljude/džematlije, da se na takav način prema Đulanu postavljaju“, dodaje Đulanov unuk Harun.

Izuzetno cijenjen i poštovan od strane svojih džematlija, efendija Đulan uživao je veliki autoritet u društvu. (Ajna Nikontović)