“Moja priča, moji snovi”: Potresne priče bivših logoraša

Ispovijestima trojice bivših logoraša različitih konfesija danas u Muzeju Grada Zenice prisustvovao je mali broj zainteresovanih građana.

Riječ je o projektu kojeg provodi Savez logoraša Zeničko-dobojskog kantona, a finansira ga Američka vlada u saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija.

Zlatko Prkić iz Vareša , jedan je od trojice bivših logoraša koji je danas ispričao svoju priču iz ratnog perioda, te o današnjem radu na izgradnji mira u svojim lokalnim zajednicama, kako bi slušaoci imali priliku biti inspirisani vlastitim primjerom i razumjeti važnost pomirenja u Bosni i Hercegovini. „U logoru u Tuzli bio sam dva mjeseca i za to vrijeme smršao 38 kilograma. Nakon izlaska, mislio sam da ću biti nacionalista, ali nisam to postao i sretan sam zbog toga. Shvatio sam da je sudbina ljudi koji žive na ovim prostorima teška, ali su im srca puna ljubavi, i zbog toga posebno mladim ljudima treba ukazivati na važnost zajedničkog života“, objašnjava Zlatko.

Zlatko Prkić, bivši logoraš

Projekat „Moja priča , moji snovi“ provodi Savez logoraša Zeničko-dobojskog kantona, a finansira ga Američka vlada u saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija. „Naša želja je objasniti mladim ljudima da rat nikome ništa dobro nije donio, te im ukazati kako nemamo budućnosti bez suživota“, kaže Mihnet Turčinović, predsjednik Saveza logoraša ZDK.

Mihnet Turčinović, predsjednik Saveza logoraša ZDK

Projekat se provodi na području cijele BiH već deset godina a njegovu realizaciju u našem kantonu pomogla je i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. (B.D.)