“Izazov 2019.”: U petak pokazna vježba Civilne zaštite Grada Zenice

Tokom današnjeg sastanka Organizacionog odbora za izvođenje pokazne vježbe civilne zaštite Grada Zenice „Izazov 2019.“, kojem su prisustvovali i svi učesnici, dogovoreni su i posljednji detalji vezani za ovu vježbu.

Ona će, kako je najavljeno, biti izvedena u petak, 25. oktobra, od 9 sati i 30 minuta ujutru na zgradi na Odmutu, a obuhvata zaštitu i spašavanje od požara, zatim sa visina, na vodi i pod vodom, te evakuaciju i zbrinjavanje unesrećenih putem Službe hitne pomoći.

„Cilj vježbe je provjera spremnosti svih struktura Civilne zaštite, ali i koordinacije svih učesnika, među kojima su Profesionalna vatrogasna jedinica, pripadnici Samostalne službe zaštite i spašavanja Grada Zenice, Službe za zaštitu i spašavanje na vodi i pod vodom, Policijske uprave 1, zeničkog Crvenog krsta, te Službe Hitne pomoći Doma zdravlja“, navodi Almir Sarajlić, vršilac dužnosti pomoćnika gradonačelnika Zenice za civilnu zaštitu.

„Vježba će simulirati eksploziju plinovoda, izbijanje požara, intervenciju Profesionalne vatrogasne jednice, a potom se zbog ekspanzije požara, kada zgrada postaje ugrožena, uključuju i svi ostali učesnici u sistemu zaštite i spašavanja ljudi i dobara“, pojašnjava Sarajlić, napominjući da su kao gosti pozvani predstavnici Federalne i kantonalne uprave civilne zaštite, te općinskih službi civilnih zaštita sa prostora ovog kantona.

Pokazna vježba „Izazov 2019.“ biće izvedena u sklopu obilježavanja manifestacije „Oktobar – mjesec zaštite od požara“.(V.J.)