Gradska biblioteka: Obilježeno 180 godina od rođenja Mehmed-bega Ljubušaka Kapetanovića

180 godina od rođenja bošnjačkog pisca i političara, Mehmed-bega Ljubušaka Kapetanovića, obilježeno je večeras u zeničkoj Gradskoj biblioteci.

Kako je istakao bh. književnik, Adžem Hajdarević, povod da se o ovom značajnom bošnjačkom hroničaru, političkom aktivisti, književniku, osnivaču prvog političkog muslimanskog lista “Bošnjak”, progovori baš ovdje je zato što je Zenica “najbosanskiji’ grad na svijetu, gdje se značaj rasvjetljavanja uloge djela velikih ljudi iz prošlosti Bosne najbolje razumije. A govoriti o ljudima poput Ljubušaka, moralna je obaveza onih koji razumiju da je naš odnos prema vlastitoj istoriji nedefinisan, razrok i prepušten interpretacijama drugih, što je razlog vlastitog zaborava i tolikog diskontinuiteta nacionalnog bića Bošnjaka.

Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak se bavio proučavanjem kulturne istorije bosanskohercegovačkih muslimana. Prikupio je nekoliko stotina bajki i drugih oblika narodnog stvaralaštva, a u svojim pričama iz naroda naslikao je patrijarhalne oblike života i religiozno-duhovnu inerciju iz koje je pokušao probuditi svoj narod, prevashodno mlade. Izdao je dvije propagandne brošure: “Što misle muhamedanci u Bosni” i “Budućnost ili napredak muhamedanaca u Bosni i Hercegovini”, izdao dvije zbirke ” Istočno blago” i “Narodno blago” i 1891. pokrenuo nacionalni politički list “Bošnjak”. O liku i djelu Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, rođenog 1839. u Vitini kod Ljubuškog, govorili su književnik Adžem Hajdarović i istoričar Alen Zećević, stihove je čitala mlada pjesnikinja Azemina Krehić, a domaćin večeri bio je Midhat Kasap.(Sanja S.)