Zeleni polumjesec ZDK uručio darovnice Gradskoj narodnoj kuhinji

Zeleni polumjesec ZDK uručio je danas darovnice za prehrambene proizvode Gradskoj narodnoj kuhinji u Zenici.

Ovi proizvodi prikupljeni su u okviru njihovog projekta „Bošnjak Bošnjaku“.

„Radi se o darovnicama za 989 litara mlijeka, te 900 brašna, 300 litara ulja, 225 kilograma tjestenine i 256 kilograma riže, a ovo je naša peta donacija prehrambenih proizvoda zeničkoj Gradskoj narodnoj kuhinji“, navodi Ibrahim Hadžimuhović, predsjednik Zelenog polumjeseca ZDK, napominjući da su uz ovo pripremili i još ukupno 1.215 kilograma prehrambenih proizvoda,  namijenjenih za narodne kuhinje u Kaknju, Zavidovićima i Brezi.

Za ove donacije, ali i cjelokupnu saradnju zahvalila se Senada Kartal, koordinatorica Gradske narodne kuhinje u Zenici, ističući da je svaka donacija, koja će u krajnjoj liniji pomoći socijalno ugroženima itekako dobro došla.

„Sa krajem septembra u ovoj kuhinji spremao se po jedan topli obrok za 821 našeg korisnika, a to su uglavnom ljudi, koji nisu u mogućnosti sebi obezbijediti obroke, pa za njih i jedan obrok sa komadom hljeba itekako puno znači“, navodi gospođa Kartal, dodajući da je stvarni broj socijalno ugroženih i siromašnih ljudi  u praksi nažalost sirugno znatno veći, jer nisu svi prijavili svoje loše ili nikakvo materijano stanje i tražili obrok u ovoj kuhinji. (Vesna J.)