Sedad Dedić, profesor zeničkog Pravnog fakulteta izabran u Upravni odbor Femyso.org Federacije

Profesor Pravnog fakulteta u Zenici, prof. dr. Sedad Dedić izabran je u upravni odbor Femyso.org Federacije. 

Femyso ima sjedište u Briselu i predstavlja mrežu od 35 respektabilnih nevladinih organizacija iz cijele Evrope. Femyso je zvanični partner Vijeća Evrope kao glas mladih muslimana Evrope i ima aktivnu saradnju sa Europskim parlamentom, UN-om i UNESCO-om.

Na Generalnoj skupštini Femyso.org Federacije u Dablinu, pored reizbora u Upravni odbor, je iskoristio da sa par konkretnih mjera promoviše i našu domovinu.

Federacija je sa svojih 35 nevladinih organizacija  između ostalog jednoglasno prihvatila inicijativu prof.dr. Dedića da kao obaveznu aktivnost svake godine nizom aktivnosti svaka od 35 članica obilježava sjećanje na Genocid u Srebrenici, te je uspostavljena nagrada “Alija Izetbegovic Award for the best Citizenship in Europe” koja će se dodjeljivati svake dvije godine. (Ove godine to je bila Organizacija iz Poljske).

Dedić je bio i gost u novoformiranog bosanskog džemata u Dablinu gdje je dogovorio povezivanje ovog džemata sa drugim islamskim institucijama u Irskoj.

Doc.dr. Dedić je u svojstvu nastavnika Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici posjetio i Pravni fakultet Univerziteta u Dablinu (UCD Sutherland School of Law – University College Dublin)čijoj biblioteci je poklonio zbornik radova Pravnog fakulteta u Zenici na engleskom jeziku.

 

Kolegama sa fakulteta u Dablinu predstavljene su određene aktivnosti i učešće Pravnog fakulteta u Zenici u Mreži pravnih fakulteta jugositočne Evrope, izvanredni uspjesi studenata Pravnog fakulteta u Zenici na međunarodnim takmičenjima i nastojanja Pravnog fakulteta u Zenici na aktivnijoj naučnoj saradnji na međunarodnom planu sa potencijalnim partnerima.