Vedro proslavilo 6. rođendan na planini Šator

Šestog oktobra 2013-te godine, grupa mladih ljudi je odlučila svoje slobodno vrijeme posvetiti kreiranju vizije koja će stanovnicima grada Zenice pružiti bijeg iz zagađene sredine.

Šest godina, 100 članova i preko 10.000 učesnika kasnije, Udruženje Vedro postalo je sinonim pozitivnog duha grada, ali i šire okoline. Rođendan su proslavili sa svojim učesnicima posjetom Šatora, planine u blizini Bosanskog Grahova.

Planina Šator se nalazi u zapadnom dijelu Hercegovine, u blizini Bosanskog Grahova. Vožnja u jednom pravcu traje 5 sati, što je bio dodatni izazov za učesnike. Međutim, obzirom na pejzaže koji su ih dočekali, vrijedilo je malo strpljenja. Autobusom su stigli skroz do Šatorskog jezera koje leži u podnožju istoimene planine. Na jednom kraju jezera voda izvire, a na drugom ponire u zemlju. Ljetna temperatura vode kreće se oko 17 °C, dok izvor na obali, koji jezeru daje vodu, ima temperaturu 6 °C. Jezero ima lijepu boju zahvaljujući vodenoj biljci Potamageton, koja raste na dnu jezera.

Na lijevoj strani jezera nalazi se staza koja vodi do vrha planine Veliki Šator. Staza je na samom početku strmija, ali kasnije prelazi u blagi nagib do samog vrha. Jesen je ovoj planini dala lijepo ruho, sa smeđim i crvenim bojama. Na sredini puta se nalazi vidikovac sa kojeg se vidi jezero Šator u čitavoj svojoj veličini. Tu smo napravili kratku pauzu za predah i fotografisanje. Potom smo se uputili ka vrhu. Tu nas je dočekao jak vjetar, te smo morali naći zaklon. Svaki vrh ima obilježje, pa i Veliki Šator. Ali ovdje je, umjesto u kamenu tipičnog krša, urađen u mramoru, što je zaista neobično.

Povratak je bio brži, praćen udarima vjetra. Silaskom do jezera odlučili smo obići njegovu obalu i vidjeti uživo biljku Potamageton. Nakon toga smo svratili do izvora rijeke Bistrice, Duman koji je spomenik prirode. Ime mu potječe od istoimene turske riječi duman koja označava dim ili maglu, a u slučaju livanjskog Dumana etimologija se odnosi na dim od kapljica vode odnosno vodenu zavjesu, koja je pokatkad vidljiva za velikog vodostaja tijekom zimskih mjeseci.U Zenicu smo stigli u večernjim satima.

Ovaj pohod, kao i mnogi iza nas, su dokaz da je Vedro Udruženje koje stalno pomjera granice i pokušava svojim učesnicima uvijek ponuditi neku novu avanturu. Nadamo se da ćemo još dugo biti tu i da će i nove generacije biti dio naše vizije. VEDRO!