U Zenici obilježen Svjetski dan nastavnika

Danas se u BiH obilježava Svjetski dan nastavnika, kao radni nenastavni dan. Prosvjetni radnici ga dočekuju u nešto povoljnijim uslovima nego ranije, s obzirom da se u protekle tri ili četiri godine, gotovo zaustavio trend pada broja upisanih učenika, što za njih znači – veća sigurnost zadržavanja radnih mjesta. 

Na spisku službi za zapošljavanje, iako ih je i dalje zamašan broj, nisu više na stotine nezaposlenih nastavnika, izvjesno vrijeme i trend smanjenja broja nastavnika u školstvu ove godine nije toliko dramatičan kao ranije.

U Zeničko – dobojskom kantonu, izmijenjene su kvote za broj đaka u odjeljenjima, broj odjeljenja i broj zanimanja, s ciljem rješavanja problema kadrovskog viška.

No, većina zaposlenih u školstvu i dalje su suočeni sa neizvijesnošću trajanja ugovora o radu, ali i sa stalnom trkom za punom radnom normom.

„Ima nastavnika koji rade u pet ili šest škola da bi dopunili normu i zaradili plaću. Ali motivacija prosvjetnom radniku nije samo materijalna sigurnost, to je, prije svega, satisfakcija kad vidi da je dijete zadovoljno, da je postiglo uspjeh i da je kroz godine postalo neko i nešto“, kaže nam profesorica razredne nastave u Osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić, Sanela Đulan Kulović.
O razlici između nekad i sad, najbolje mogu reći nastavnici koji su radili u prošlom sistemu. Direktor Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić, Esad Ćorović, koji je u nastavi proveo duže od trideset godina, ističe dobre strane aktuelnog školstva: veća sloboda učenika i prisnija komunikacija između roditelja i nastavnika.

No, upravo klima novog sistema obrazovanja, u kombinaciji sa svim problemima bh. društva, dovela je do toga da je nastavnik danas, u odnosu na prije, mnogo manje cijenjen.

„Reforma koja je približila učitelja učeniku, doprinijela je tome da učitelj u društvu i među učenicima više nije onoliko cijenjen kako je to bio prije, iako su današnji učitelji i nastavnici puno edukovaniji nego što su prije bili. Nekada su oni bili učitelji sa srednjom školom, danas su to profesori sa fakultetom, magistri, ljudi koji se konstantno usavršavaju. Osim toga, današnje društvo nas je dovelo u situaciju da roditelji potpuno prepuštaju nastavnicima odgoj i obrazovaje svoje djece. Nekad dijete provede više vremena s nastavnikom, nego sa roditeljem. Ipak, prije je nastavnik, učitelj, profesor, bio daleko cjenjeniji“, dodaje Sanela Đulan Kulović.

Ove godine, Dan nastavnika se obilježava pod motom: Mladi nastavnici, oni koji će osigurati budućnost profesije i u Bosni i Hercegovini. (Sanja Stević)