Tužilaštvo ZDK podiglo optužnicu protiv 11 uhapšenih članova komisije za polaganje vozačkih ispita

Mensudu Hodžiću, 62-godišnjem nastavniku biologije i tehničkog odgoja u područnoj Osnovnoj školi Musa Ćazim Ćatić u Blatuši, izrečena je mjera privremene suspenzije, do presude za krivično djelo primanja mita, potvrdio je za Zenicainfo.ba direktor ove škole, Esad Ćorović.

Hodžić je, zajedno sa još 17 osumnjičenih članova komisije za polaganje vozačkih ispita uhapšen u akciji MUP-a Zeničko – dobojskog kantona u maju ove godine. Nakon provedene istrage, do današnjeg dana, Kantonalno tužilaštvo u Zenici podiglo je jedanaest optužnica protiv jedanaest lica, zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi i proslijedilo ih Općinskom sudu u Tešnju.

„Među optuženim licima je i Mensud Hodžić, koji se kao i ostali tereti da je kao odgovorna osoba u Federaciji BiH, primio novac za sebe, kako bi u okviru svoje funkcije, učinio što ne bi smio učiniti“, izjavila je portparol Tužilaštva, Mirna Poljac, dodajući da će do kraja godine biti završena istraga i za preostale optuženike.

Hodžić je, prema optužnici, od kandidata u više navrata i u više slučajeva, uzimao novac kako bi im osigurao da polože vozački ispit.

U međuvremenu, Hodžić, kojeg su roditelji učenice devetog razreda škole u kojoj predaje, optužili za pedofiliju, suspendovan je sa mjesta nastavnika biologije i tehničkog odgoja.

„Hodžić je privremeno suspendovan, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, i to na osnovu odredbi Zakona o osnovnoj školi i Pravilniku ove škole“, izjavio je za Zenicainfo.ba, direktor Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić, Esad Ćorović, dodajući kako menadžment ove školske ustanove još čeka na informaciju o sudbini prijave navodne pedofilije protiv dotičnog, nakon čega će se vjerovatno obratiti javnosti i medijima.

Roditelji ove učenice su, u martu ove godine, Hodžića prijavili da je djevojčici, koristeći različite brojeve, slao eksplicitne SMS poruke i prijetio joj. Hodžić je navode iz te prijave negirao, a Tužilaštvo Zeničko – dobojskog kantona, ovih je dana donijelo Odluku oneprovođenju istrage.

„Vezano za slučaj prijave navodne pedofilije u Osnovnoj školi u Zenici, Kantonalno tužilaštvo ZDK donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv lica Hodžić Mensud, jer ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, niti krivično djelo upoznavanje djeteta sa pornografijom, niti bilo koje krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Federacije BiH. Obavijest o neprovođenju istrage dostavljena je i podnosiocu prljave i oštećenom, uz pouku o pravu na pritužbu Uredu Glavnog tužioca. Obzirom da ni podnosilac prijave niti oštećeni nisu ulagali pritužbu, odluka ovog Tužilaštva o neprovodenju istrage protiv Mensuda Hodžića je pravosnažna“, kaže Mirna Poljac. (Sanja Stević)