U okviru Uličnog festa, počelo oslikavanje murala u dvorištu OŠ Edhem Mulabdić

Danas počinje treći po redu Ulični fest UF, a ovogodišnji moto festivala je „Najbolji sistem je eko sistem“. U skladu s tim danas je počelo oslikavanje murala u dvorištu osnovne škole Edhem Mulabdić.

„Festival je jedinstven po svom sadržaju, jer podrazumijeva promociju ulične umjetnosti, aktivizma, ekologije, alternativne i soundsystem kulture. Ove godine imamo novinu, radionice će biti bazirane na ekologiju, kao što je pravljenje biljnog terarija i moći ćemo da čujemo nešto o rekuperaciji zemljišta, koje je zatrovano teškim metalima, što je dobro za naš kontekst“, izjavila je za Zenicainfo, Majda Ibraković, predstavnica udruženja mladih „Priroda i društvo“.

Nakon radionica koje će biti održane u gradu, za subotu je planiran nastavak festivala na Smetovima u poslijepodnevnim satima.

Glavna umjetnica ovogodišnjeg festivala Nataša Konjević, poručila je svim mladim djevojkama da prate svoje snove i želje, iako nije tipično da vide ženu kako oslikava veliki mural na našim prostorima, to ne mora biti samo muški posao.
Njihova je želja da stvore prostor za alternativnu umjetnost, ali im je prijeko potreban prostor, gdje bi mogli planirati i provoditi aktivnosti tokom cijele godine.

Nadamo se da će gradske vlasti uvidjeti važnost pronalaska prostora za sve mlade u našem gradu, u kojem bi oni mogli kreativno djelovati i provoditi svoje aktivnosti tokom cijele godine, poručila je na kraju razgovora Majda Ibraković. (Mehida Spahić)