Nove vodovodne linije u naseljima Crkvice, Lokvine i Grm

U skladu s Planom investicionih ulaganja za 2019.godinu, Javno preduzeće „ Vodovod i kanalizacija“ Zenica započelo je izgradnju vodovodnog sistema „Crkvice“, te nove vodovodne linije za naselja Lokvine i Grm.

Plan izgradnje vodovodnih linija u naseljima Crkvice, Lokvine i Grm je usklađen sa rekonstrukcijom saobraćajnica na ovim područjima, kako bi se smanjila mogućnost intervencija na vodovodnoj infrastrukturi.

„Kad je riječ o vodovodnoj liniji prema Lokvinama, radi se o kombinovanoj investiciji, ukupne vrijednosti  700.000 KM, radove na izgradnji cjevovoda koji su započeli 26.8.2019. godine, vlastitom mehanizacijom i radnom snagom izvodi „Vodovod i kanalizacija“, a Grad Zenica je obezbijedio potreban vodovodni i građevinski materijal u vrijednosti od oko 270.000KM. Ova vodovodna linija je dio veće vodovodne linije, ukupne dužine cca 1200 m, koja se planira graditi od raskrsnice kod Oglavine prema naseljima Grm i Lokvine.  Linija će omogućiti širenje gradske distributivne mreže prema tom području i riješiti pitanje vodosnabdijevanja potrošača, zato što se oni trenutno snabdijevaju iz lokalnog seoskog vodovoda i iz bunara“, – izjavila je za naš portal Dženana Sivac- Nezić, menadžer za odnose s javnošću ViK-a.

Izgradnja vodovodnog sistema „Crkvice“ je od velikog značaja i za grad Zenicu, u toku je izgradnja pumpne stanice „Crkvice“ u ulici Ivana Gundulića, te dovodnog i distributivnog  cjevovoda u dužini od oko 650 m.

„U ovom slučaju najveći značaj je u tome što će potrošači iz naselja Dujmovići i objekti KBZ, Interno odjeljenje i Upravna zgrada, imati tehničko rješenje koje će omogućiti da se umjesto sa izvorišta Babina rijeka, ubuduće snabdijevaju sa izvorišta Kruščica, koje je, kako znamo kvalitetnija izvorska voda, i to je primarni izvor snabdijevanja za Zenicu“, – dodala je Sivac-Nezić.

Završetak radova u Crkvicama je planiran sljedeće sedmice, dok u naselju Lokvine zbog konfiguracije terena nije poznato kada će radovi biti okončani. (Azra Dizdar)