Udruženje “Vedro” Zenica u pohodu na Maglić

Popeti najviši vrh Bosne i Hercegovine je čast i dužnost svakog njenog stanovnika. Planina Maglić, sa istoimenim vrhom, leži na jugoistoku naše zemlje, i mami svojom ljepotom tokom čitave godine.

Ovaj put su bili dio njegovog septembarskog ruha, a noć provedena na Trnovačkom jezeru pod zvjezdanim nebom je bio vrhunac ovog pohoda.

Vikend avantura Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma˝Vedro˝ na planinu Maglić je počela okupljanjem učesnika već u rano jutro pred Gradskom Arenom u Zenici. Grupa od 30 zaljubljenika u planinu započela je svoj uspon do najvišeg vrha Bosne i Hercegovine na 2386 m.n.v. Kolona je se kretala stazom preko Lokve Dernečišta. Na krovu naše zemlje su stigli u 13:00 h, a organizatori su naročito ponosni jer je od 30 osoba 20 njih po prvi put popelo ovaj vrh.
Na pohodu Vedra učestvovali su i članovi PD Tvrtkovac, PD Poštar i PD Željezara. Nakon pauze i slikanja počelo je spuštanje prema Trnovačkom jezeru. Ova staza je inače jako strma, tako da je se kolona spuštala sa posebnim oprezom. Na jezero su stiglo oko 17:00 h bez nekih problema. Nakon toga krenulo se u postavljanje šatora, večera i druženje uz logorsku vatru te spavanje.

Drugi dan, nakon buđenja i doručka, iskorišten je za obilazak jezera i u 12:00 h start prema Prijevoru za koji je trebalo oko 2 sata pješačenja. U povratku se svratilo na Tjentište i nezaobilazan posjet spomeniku na Sutjesci. U Zenicu se stiglo u 21 sat. Do sljedeće avanture i pohoda, VEDRO.