Javni poziv za sudjelovanje u Programu sufinansiranja i zapošljavanja 2019.

24. septembra počet će objava drugog kruga javnih poziva za sudjelovanje u Program sufinansiranja zapošljavanja 2019 i Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2019, Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Interes potencijalnih korisnika javnog poziva za učešće je veliki, a upućivaće se sukcesivno za pojedine kantone.

U ZDK će  25. septembra  u 08:00 sati na stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje na on line način biti objavljen i  početi drugi  krug ovog  javnog  poziva.

Program je širokog spektra, namijenjen je socijalno ugroženim osobama, nezaposlenim koji su više godina evidentirani u Zavodu za zapošljavanje, osobama peko 40 godina starosti te osobama koje su više od godinu dana nezaposlene. Prema riječima Ante Pešića, direktora Zavoda za zapošljavanje ZDK, pripremljeno je niz  interesantnih  Start up programa koji razdvajajući kategorije na ovaj način, nudi svima mogućnost pronalaženja načina  obezbjeđenja zaposlenja i egzistencije.

“Ove godine za projekte zapošljavanja u ZDK je obezbjeđeno 7.208.141 KM. Po programu sufinansiranja 80 % ovih sredstava je namjenjeno za prvi krug programa sufinansiranja zapošljavanja”, poručuje Pešić.
Zeničko – dobojski kanton je, prema riječima direktora Pešića, vodeći po uspjehu iskorištenosti sredstava, bilježeći  procenat  66%. Obzirom da se preostala sredstva iz prvog kruga javnih poziva prenose u drugi krug, jasno je da će biti dodatna sredstva na  raspolaganju preostalih redovno predviđenih 20% u drugom krugu.

Direktor Pešić akcentira potencijalnim poslodavcima da ne apliciraju na veći broj upražnjenih radnih mjesta nego im je potrebno, jer na taj način onemogućavaju ostale da ostvare svoje pravo i iskoriste ponuđene mogućnosti, te zaposle osobe koje traže posao.

To je bio ozbiljan problem pedhodnih godina, naglašava Pešić, te poziva poslodavce da, zbog što bolje iskorištenosti ponuđenih sredstava, do 25. septembra pripreme svoje evidencije sa  realnim brojem potraživanja radnih mjesta i pofila. Direktor Pešić, precizira da je za oba programa u drugom krugu koji počinje 25. septembra, izdvojeno 3.256.678,51 KM.
(Zijada Ramić)