Za devet mjeseci 2019. godine na području ZDK evidentirano 25 samoubistava

U prvih devet mjeseci na području Zeničko-dobojskog kantona evidentirano je 25 samoubistava, dok je u istom periodu prošle godine registrovano 26 slučajeva.

Višestruki su motivi koji pojedinca natjeraju na ovaj čin, ističu stručnjaci iz Centra za mentalno zdravlje Zenica koji svakodnevno bilježe sve više pacijenata koji se sami ne mogu ili ne znaju izboriti sa svojim problemima.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje samoubistvo izvrši oko milion ljudi, a oko 30 miliona to pokuša. Tačnije, prema procjenama ove međunarodne organizacije, svakih 40 sekundi u svijetu se ubije jedna osoba, a 20 ih pokuša. „Na području iz nadležnosti uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je 25 samoubistava, dok je u istom periodu prošle godine bilo 26 samoubistava. U 20 slučajeva samoubistvo su počinili muškarci dok su pet samoubistava počinile žene“, kazala je za Zenicainfo.ba Aldina Alić, portparolka MUP-a ZDK.

Na odluku pojedinca da sam sebi oduzme život nerijetko utiče psihičko stanje, određene psihičke bolesti, ekonomski i socijalni status, stanje i problemi u porodici kao i subjektivni osjećaj nemogućnosti iznalaženja i pronalaska rješenja problema. Uglavnom se radi o višestrukim motivima i kako tvrde iz Centra za mentalno zdravlje Zenica, najvažnije je prepoznati tendencije kod osoba koje su pod nekim rizikom duševnih poremećaja. „Važno je imati podršku porodice i društva, kroz školovanje da učimo djecu kako da bez nasilja rješavaju probleme. Generalno, podizati svijest cjelokupne javnosti da se suicid može spriječiti“, naglašava magistrica psihologije Lejla Sarajlić iz Centra za mentalno zdravlje Zenica. U ovom Centru svakim danom bilježe sve više pacijenata. „Naša vrata su svima otvorena. Svi se ponekad nađemo u, za nas, bezizlaznim situacijama pa je bolje potražiti pomoć nego osamiti se i padati u depresiju“, kaže Sarajlić .

Najčešći načini izvršenja samoubista u Zeničko-dobojskom kantonu bili su vješanjem u 15 slučajeva, u četiri slučaja upotrebom vatrenog oružja i po dva slučaja utapanjem i skokom sa visine.(Belinda Dorić)