Zenica obilježava Svjetski dan prve pomoći

Međunarodna Federacija društava Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca i Globalni referentni centar prve pomoći svake druge subote u mjesecu septembru/rujnu obilježavaju Svjetski dan prve pomoći.

Ovogodišnja globalna poruka fokusirana je na osobe kojima nije svakodnevno dostupna neformalna edukacija i obuka iz prve pomoći, kao što su djeca sa teškoćama u razvoju, slijepe i slabovidne osobe, osobe sa invaliditetom, osobe treće životne dobi i sl.

Vrlo često se dešava da osobe sa invaliditetom ili pojedinim teškoćama češće dolaze u situaciju kada je potrebno pružiti prvu pomoć, bilo da se radi o povrijeđivanju njih ili nekoga u okolini. Svi podjednako imaju potencijal da nauče osnovne korake iz prve pomoći kako bi sebi ili nekome drugom mogli spasiti život.

Prva pomoć je ujedno i čin humanosti koji pokazuje spremnost i volju da se pomogne i spasi život bez bilo kojeg oblika diskriminacije i poštujući različitosti.

Vodeći se time, Crveni križ Grada Zenica obilježit će ovaj značajni datum brojnim aktivnostima.

01. U petak, 13.09.2019. posjetit ćemo JU “Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju” u 11 sati i održati interaktivnu radionicu sa njihovim korisnicima na temu prve pomoći. CKG Zenica obezbijedit će prigodne poklone u vidu užine za njihove korisnike.

U subotu, 14.09.219. sa početkom u 11 sati na Trgu Alije Izetbegovića organizovat će se promotivni štand na kojem će građani moći besplatno da izmjere tlak te nauče osnove prve pomoći uz realistički prikaz povreda.

Istog dana u Dnevnom centru za osobe treće živote dobi održat će se radionica prve pomoći.