Održan polusatni štrajk prosvjetara

U svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko – dobojskog kantona, kao znak podrške kolegama i kolegicama u Unsko – sanskom kantonu, održan je polusatni štrajk upozorenja.

“Naše kolege i kolegice štrajkuju od 2. septembra zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i neizjednačavanja plata prosvjetara sa ostalim budžetskim korisnicima. Ignorantski odnos Vlade i njihovo bahato ponašanje, natjerali su naše kolege na ovaj korak, i mi im na ovaj način pružamo podršku jer danas su to oni, a sutra se mi možemo naći u ovoj situaciji”, kazao je Akif Kopić, učitelj Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Zenica.

Prema riječima Senada Džakmića, nastavnika i sindikalnog povjerenika u ovoj školi, položaj prosvjetnih radnika u Zeničko – dobojskom kantonu i nije toliko loš.

“Obzirom da smo u situaciji da je svake godine sve manje djece u školama, bilo bi dobro usvojiti nove pedagoške standarde, koji podrazumijevaju manji broj učenika u odjeljenjima, što automatski znači bolji i kvalitetniji obrazovni proces”, kazao je Džakmić.

U toku polusatnog štrajka u svim osnovnim i srednjim školama na području kantona, obustavljen je nastavni proces u znak solidarnosti sa kolegama iz Unsko – sanskog kantona.
(Belinda Dorić)