Reakcija gradonačelnika Kasumovića na saopćenje SDA Zenica

Poštovani SDA-ovci koji ste 25 godina krali, pokrali i na kraju pred stečaj doveli JKP “Zenicatrans – prevoz putnika”, uzalud vam spinovanja i obmane građana Zenice jer ukoliko stvarno želite dobro ovom preduzeću i njegovim radnicima, bolje bi vam bilo da prvi put Gradskom vijeću i Gradskoj upravi ponudite konkretno, a legalno rješenje za probleme u Zenicatransu.

Za razliku od vas koji ste 25 godina autobuse Zenicatransa bez naknade koristili za vozancije po svojim predizbornim skupovima i stranačkim ekskurzijama, moji saradnici i ja osmislili smo i Gradskom vijeću u više navrata prezentirali dva ekspertna rješenja koja bi spasila preduzeće i radna mjesta, a građanima Zenice ponudila redovne linije i komfornu vožnju. Prvi prijedlog bilo je formiranje preduzeća Autobuska stanica i stajališta, što ste tri puta odbili bez razloga, a poslije toga sam predložio i finansijsku konsolidaciju uvođenjem strateškog partnera što također niste podržali. Nikakvih lažnih obećanja nije bilo, niti sam ikada imao namjeru Zenicatrans prodati za jednu KM kako vi to pokušavate podvaliti građanima. Kada sam stao u kraj vašem lošem upravljanju i krađama, dokazao sam 2017. i 2018 godine da Zenicatrans može pozivitivno poslovati, gdje je firma prihodovala pola miliona KM.

Vi koji mene nazivate samoproglašenim ekspertom, bar na to nemate pravo jer sam vam dokazao da sam za vas znalac i ispred nosa oteo, te građanima Zenice vratio autobusnu stanicu na koju ste vi i vaše stranačke kolege već bili stavili svoje šape. Ta stanica godišnje zarađuje milion KM. I za vaših 11 gradskih vijećnika, od kojih devet nikada nije izašlo za govornicu sa kvalitetnom idejom, osim kada trebaju pročitati šta im se u centrali napiše, priznat ćete da sam ekspert, pa i više od toga. Ono što vi iz SDA najbolje znate kada je u pitanju Zenicatrans jeste, besplatno se vozati i novcem građana plaćati kineske autobuse kao da su Mercedesovi, u čemu ste se itekako kvalitetno rastalili sa prethodnom Gradskom upravom. Istina, znate i navikli ste Grad i Zeničane zaduživati, hvaliti se kapitalnim projektima iz kojih ste izvlačili veliku ličnu korist, pa bi tako i sada Zenicatrans spašavali iz budžeta Grada. Zaboravili ste da ja domaćinski upravljam budžetom, da sam za dvije godine i deset mjeseci vratio blizu 20 miliona KM vaših dugova u koje ste nas uvukli.

Kazat ću vam i to, da je stanje u javnim preduzećima mnogo bolje nego kada ste vi vladali. Za vašeg vremena Javno preduzeće “Grijanje” uvijek je bilo u gubitku, a ove godine je preduzeće u plusu nepuna tri miliona. Samo kod zeničke SDA moguće je i da apoteke posluju sa gubitkom i to od 4,2 miliona KM, a JKP Zenicatrans – prevoz putnika ste doveli u dubiozu od 15 miliona KM. Ovo su činjenice, nikako optužbe jer o tome će, nadam se, računa voditi nadležni pravosudni organi. Što se Prostornog plana Zenice tiče, vama je poznato da ja nemam većinu ni u Skupštini ZDK. Vaša stranka i njeni sateliti ste jednoglasno usvojili Prostorni plan tako njih pitajte zašto su to uradili.

I na kraju, gospodo iz SDA. Doveli ste nam državu, a bili ste i Zenicu, u bezizlaznu situciju. Shvatite konačno, da ne vladate ovim gradom, a ja sam legalista, poštujem zakone i nikada neću provesti nezakonitu odluku koja je nastavak vašeg licemjerstva. Htjeli ste prevariti Zeničane za KTG, prevarili ste ih sa Cimosom, Arenom, GGM-om, Čelikom, Higerima i brojnim drugim “projektima”. Prošlo je vrijeme kada ste donosili i sprovodili nelegalne odluke. Pozivam vas da donesete kvalitetan prijedlog za rješenje krize u Zenicatransu, što ću rado prihvatiti. Gradsko vijeće ne može narediti Gradskoj upravi i gradonačelniku da provedu odluke koje nisu u skladu sa zakonom. Pošto ste očito rano počeli sa predizbornim aktivnostima, informišem vas da nemam namjeru sa vama se dopisivati. Sala Gradskog vijeća i zgrada Gradske uprave jedina su mjesta gdje možemo argumentima rješavati probleme naših građana.

Na kraju, molim radnike Zenicatransa i građane Zenice, da ne nasjedaju na sletkorječiva obećanja iz SDA jer su upravo oni prijavili me Agenciji za istragu i zaštitu SIPA kada sam proljetos iz budžeta Grada u najboljoj namjeri Zenicatransu uplatio sredstva u visini od 400.000 KM. Vjerovatno je i ovaj nezakonit prijelog da uplatim 400.000 KM uvod u 40. Krivičnu prijavu koju su SDA i njeni sateliti podigli protiv mene, što u svakom slučaju neću dozvoliti.

Gradonačelnik, Fuad Kasumović