Održana akcija čišćenja Smetova

Na Smetovima kod Zenice danas je održana akcija čišćenja ovog zeničkog izletišta. Planinari „Željezare“, u saradnji sa partnerima realizovali su akciju u tri pravca.

„Mi smo planirali danas sa učenicima OŠ Alija Nametak i KUD „Plamen“ početi sa čišćenjem od spomenika do parkinga. Najbitnije što će planinari danas raditi je čišćenje deponije koja je nastala neposredno kod planinarskog doma. Drugi dio planinara čistit će do doma izviđača“, kazao je Ramo Šeper, predsjednik skupštine PD „Željezara“.

Enver Beganović, predsjednik PD „Željezara“ rekao je da je cilj ove akcije da Smetove dovedu u jednu ekološku održivost jer je, kako kaže, svijest naših građana toliko slaba da sve što donesu ostave na izletištu.
Članovi ekološke sekcije OŠ Alija Nametak podržali su akciju čišćenja izletišta smatrajući da se na ovakav način jača ekološka svijest kod djece i mladih.

„Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta treba uvesti predmet ekologija u nižim razredima kako bi na taj način pospješili nezagađivanje prirode“, poručio je Hodžić Salem, nastavnik OŠ Alija Nametak.

Akciji čišćenja odazvali su se i stariji planinari kojima ovo nije prvi put da uređuju zeničko izletište.

„Planinari su i prije sami čistili izletište pa sam zbog toga došao i danas“, dodao je iskusni planinar, Zajko Šibonjić.

Nakon uređenja Smetova za mlađe učesnike, održan je i edukativni čas o štetnosti odlaganja smeća u prirodi. Za sve učesnike organizovan je ručak u Planinarskom domu „Željezara“ Zenica. Akciju čišćenja podržala je i Gradska uprava Zenice. (Irdina Nezić)