Kantonalna inspekcija Zeničko – dobojskog kantona zapečatila Sportsko – rekreacioni centar Ajdinović

Kantonalna inspekcija Zeničko – dobojskog kantona danas će zapečatiti Sportsko – rekreacioni centar Ajdinovići kod Olova, a vlasnik Centra, advokat Senad Pećanin, primoran je da zatvori objekat, te ostavi 50 uposlenih bez posla. 

Prema Pećaninovim riječima, odluka sanitarne inspektorice je da se objekat zapečati u 10 sati.

“Uprkos tome što su joj predočeni dokazi po kojima slučaj od 22. augusta, kada je 11 osoba od više od 300 koje su bile u Centru, imalo stomačne tegobe, za šta laboratorijski nalazi potvrđuju da nisu imale nikakve veze sa hranom i pićem u Ajdinovićima, tome što su svi radnici koji imaju dodira sa hranom obavili sanitarne preglede, što je obavljena protuepidemijska zaštita čitavog objekta, te što je inspektorica upozorena na činjenicu da bi odluka o zatvaranju objekta nanijela ogromne materijalne i reputacione štete, te dovela u pitanje dalje poslovanje Centra, ona je donijela takvu odluku pritom kršeći i odredbe zakona na koji se poziva”, kazao je Pećanin.

Dodao je kako Centar u takvim okolnostima ne može nastaviti sa radom.

“Imajući u vidu i činjenicu da je prije nekoliko dana u požaru uništen objekat sa značajnim smještajnim kapacitetima, te činjenicu da niko od nadležnih državnih organa nije pokazao niti trunku razumijevanja kako situacija nastala požarom i teškoće koji bi neopravdano zatvaranje centra donijelo njegovom poslovanju, vlasnik je bio primoran da donese odluku o zatvaranju objekta i otpusti 50 radnika”, istakao je Pećanin.

Nakon boravka u SRC Ajdinovići 18 djece je završilo u bolnici zbog simptoma trovanja hranom. Djeca su se žalila na bolove u stomaku, povraćanje i dijareju i imali su povišenu tjelesnu temperaturu. Nekoliko dana kasnije, do temelja je izgorio pomoćni objekat.
Izvor: Faktor