Hafiz Kaknjo: Nova hidžretska godina je prilika da otvorimo novu stranicu u našem životu

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH, sa zalaskom sunca večeras će nastupiti 1. muharrem 1441. hidžretske godine.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i njegova godina je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara, a ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera. Za početak računanja vremena uzeta je hidžra – preseljenje Poslanika Muhameda i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu, što je veliki i značajan događaj u istoriji islama.

“Svake godine u ovo doba mi evociramo uspomene na taj veličanstveni događaj i namjera nam je i želja nam je da se iz hidžre, kao trajne inspiracije okoristimo svi, jer prisjećamo se velike žrtve, koju je podnijela tadašnja mala zajednica vjernika muslimana, koji su radi viših ideala i ciljeva i božije naredbe i božije volje bili spremni ostaviti svoj rodni kraj, imetak i rodbinu i preseliti se u novu sredinu”, navodi hafiz Amir efendija Kaknjo, imam džemata Trgovišće.

“Nova hidžretska godina u ibadetskom smislu nema neki poseban značaj, ali ima značaj u jednom drugom smislu, jer ovaj datum mi doživljavamo kao priliku da „otvorimo novu stranicu u našem životu“, i da u novu hidžretsku godinu uđemo sa ostavljanjem nekih naših dosadašnjih poroka, kao što su npr. laž, zavist, mržnja, oholost i slično, koje treba očistiti iz vlastitih srca, kako bi iskoristili ovu priliku da se uzvišenom Allahu dž. š. približimo”, ističe hafiz Amir efendija Kaknjo,

“Uz nade i dove Allahu dž. š. da će nam ova hidžretska godina biti bolja, a i da ćemo i mi svi u njoj biti bolji, svim muslimanima u BiH i svijetu čestitamo nastupajuću 1441. hidžretsku godinu”, čestitka je koju je uputio zenički hafiz Kaknjo. (Vesna Jovanović)