40. sjednica Gradskog vijeća: Iz minute u minut

Počela je 40. sjednica Gradskog vijeća Grada Zenica, na kojoj bi vijećnici trebali raspravljati između ostalog i o prijedlogu Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju Hidroelektrane “Janjići” na rijeci Bosni, ali i o razmatranju prijedloga mjera za rješavanje aktuelne problematike u JKP “ZENICATRANS – PREVOZ PUTNIKA” d.d. Zenica.

Purenos sjednice možete pratiti i na programu RTV Zenica, kao i na našoj Facebook stranici Zenicainfo.ba.

Na sjednici prisustvuje 24 vijećnika, što je dovoljno za rad vijeća.

10:31 – Usvojen je dnevni red s tim da je 13. tačka dnevnog reda razmatranje mjera za rješavanje problematike JKP “Zenicatrans”, prebačena na 3. tačku.

12:00 – Nakon jednoiposatne rasprave o problematici JKP “Zenicatrans”, u kojem je gradonačelnik Kasumović predložio rješenje problema, a potom direktor ovog preduzeća Darmin Terzić objavio podatke o dugovanju, uslijedio je i izvještaj direktora Porezne uprave, o stanju dugovanja Zenicatransa. Nakon rasprave najavljena je pauza od Predsjedavajuće Diane Bešić.

13:00 – I dalje je u toku rasprava o rješenju problematike JKP “Zenicatrans”. Prijedlozi, konstatacije, ideje o rješenju, dolaze od mnogih vijećnika.

15:52 – Predložene mjere za rješavanje problematike Zenicatransa, od strane gradonačelnika, vijećnici nisu podržali.

Nakon tog vijećnici su glasali, a potom i prihvatili kao zaključke mjere koje je predložio Mensud Keleštura, vijećnik A SDA: Da se u obliku subvencije, Zenicatransu dodijeli 400.000 KM, na ime isplata plata radnicima, te da im se u septembru, oktobru i novembru, uplaćuje po 150.000 KM na ime uplata za dug Poreznoj upravi.

18:15 – Prijedlog odluke o proglašenju javnog interesa Hidroelektrane Janjići, nije usvojen.

19:21 – Prijedlog Odluke o dopunama Odluke o organizaciji mjesne samouprave, nije usvojen.

19:45 – Prijedlog Odluke o mjesnim vodovodima na području Grada Zenica, nije usvojen.

19:54 – Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o zamjeni građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Zenica za građevinsko zemljište u vlasništvu društva “TERMIKA” d.o.o. radi potrebe izgradnje priključne saobraćajnice na kružni tok radi izmjene režima saobraćaja na magistraInoj cesti M-17 – Poslovna zona 1, Dolača – Drivuš, se usvaja.

20:01 – Prijedlog Rješenja o imenovanju Gradskog pravobranioca u Gradskom pravobranilaštvu Zenic, nije usvojen.

20:24 –  Izvještaj Pravnog savjeta Gradonačelnika o realizaciji Zaključka Gradskog vijeća broj: 0101-4126/19 od 18.02.2019. godine, nije usvojen. (Maid Dizdarević)