Zeničanka Elma Karić napravila vlastiti azil za pse

Uz azil za napuštene pse u Stranjanima, na području Grada Zenica postoji još nekoliko privatnih azila. Među njima je i onaj u Mošćanici sa skoro 30 dlakavih stanovnika, koji je pokrenula početkom godine mlada sugrađanika Elma Karić.

Pomalo je neobično vidjeti 19-godišnjakinju kako svakodnevno objavljuje zahtjeve i obavijesti na društvenim mrežama o zbrinjavanju napuštenih pasa. Još neobičnije kada ih na desetine istovremeno hrani, te svakoga od svojih štićenika zove po imenu Tigra, Pipa, Lav, Astor.

„Sve to radim iz ljubavi. Od malena sam sa cukama i teško mi je gledati ih bolesne, gladne, napuštene. Do početka ove godine sam pse koji su trebali skrb, udomljavala u druge privatne azile, ali to me skupo koštalo. Odlučila sam s rođakom na njegovom zemljištu u Mošćanici otvoriti svoj azil. Rođak je demobilisani borac na birou kojem je ovo odlična prilika da nešto zaradi. Zahvaljujući istinskim ljubiteljima pasa našim donatorima iz Zenice, ali i strancima, uspijevamo održavati azil sa trenutno 28 stanovnika“, priča nam Elma.
Kaže da je za jednog psa u azilu mjesečno potrebno 25 maraka za smještaj i tridesetak za hranu. Svaki od pasa u ovom azilu imaju sponzora.

Elma je često u dijelovima grada iz kojih se javljaju sugrađani kada primjete bolesnog ili prosto na ulicu izbačenog psa. Česta je posjetiteljka i azila u Stranjanima, gdje uzima na smještaj u svoj azil najjadnije i najbolesnije pse, koje sigurno neće niko htjeti udomiti.

Pekinezrka Lana zbrinuta je u blizini Kantonalne bolnice prije nekoliko mjeseci bez oka i s tumorom maternice. Danas je zdrav i razigran pas, kojem je Elma našla udomitelje u dalekoj Engleskoj. Zapravo je udomljavanje najbitniji segment zbrinjavanja pasa, kaže nam mlada sugrađanka, koja će za godinu dana steći diplomu veterinarskog tehničara. Uz studij veterine, cilj joj je i proširenje azila i udomljavanja još mnogo napuštenih pasa. Poručuje budućim vlasnicima, ne kupujte pse, već ih udomite. (Alma Huskić)