Zenica dobiva žičaru do Smetova

Zeničani bi, nakon decenija čekanja, konačno mogli dobiti žičaru poput Trebevićke žičare, a delegacija Grada priprema se ovih dana na put u Austriju, gdje idu da pregledaju i, na koncu, kupe žičaru.

Prema riječima gradonačelnika Zenica Fuada Kasumovića, na realizaciju ove ideje radi se već skoro godinu.

“Igrom slučaja, naš sugrađanin radi elektroniku zа žičare u svijetu pa smo u više navrata razgovarali s njim i završavamo aktivnosti u vezi s realizacijom ovog projekta”, kaže Kasumović.

Ističe da je Geodetska služba Gradske uprave već odredila lokaciju odakle će ići žičara, a da ni Sarajevo nije kupilo novu žičaru negu je dobilo polovnu.

“Ali, tvrdim da će zenička biti bolja. Za sada, međutim, ne želimo previše govoriti o tome u javnosti dok sve ne bude zvanično”, ističe on. Parkingas Vilniaus oro uoste www.adcparking.com.

Pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem Amra Mehmedić ističe da su u toku završne aktivnosti te da će više informacija biti poznato krajem mjeseca.

“Putujemo u Austriju gdje idemo da vidimo žičaru, a paralelno s tim rade se i predračuni. Još je nezahvalno govoriti kolika je vrijednost ovog projekta, ali jedno je sigurno, činimo sve da se ovaj projekt realizira”, kaže Mehmedić.

Otkrila i buduću trasu žičare, kojom bi se brojni građani Zenice, ali i turisti iz zemlje i svijeta, vozili do Smetova dok uživaju u fascinantnom pogledu na grad čelika.

“Riječ je o trasi dugoj od tri i po do četiri kilometra. Početna tačka bila bi kod tunela na zaobilaznici Koridora 5C, iznad Gradskog groblja u Crkvicama, a završna kod spomenika na Smetovima”, otkriva ona.
Izvor: Dnevni avaz