Obavijest iz BIZ-a: Čekamo instrukciju federalnog ministarstva

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenice izdala je obavijest kojom podsjeća demobilisane borce i članove njihovih porodica da Zakon o pravima demobilisanih boraca stupa na snagu sutra, 8. avgusta.

Ujedno iz ove Službe napominju da iz resornog federalnog ministarstva još nije stigla instrukcija, odnosno uputstvo o načinu provođenja ovog Zakona.

„Čim stigne instrukcija spremni smo početi primati dokumentaciju ove kategorije boračke populacije“, izjavio je Miralem Ređić, šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu u pomenutoj Gradskoj službi.

Od 8. avgusta demobilisani borci sa 57 i više godina koji su nezaposleni i imaju primanja manja od 170 KM, mogu početi predavati dokumentaciju za dobijanje egzistencijalne novčane pomoći, najavio je ove sedmice Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Ova vrsta pomoći osigurana je Zakonom o pravima demobilisanim borcima i članova njihovih porodica, koji stupa na snagu upravo 8. augusta.

Demobilisani borci koji ispune uslove, u septembru bi mogli dobiti egzistencijalnu novčanu pomoć za august.(Šerif Babić)