Ministar Bukvarević: Svi BIZ-ovi su dobili instrukcije

Federalni ministar za pitanja boraca, Salko Bukvarević danas je u izjavi za RTV Zenica potvrdio da su sve Službe za boračko – invalidsku zaštitu (BIZ) dobile instrukciju, odnosno uputstvo koje se odnosi na način provođenja Zakona o demobilisanim borcima, koji stupa na snagu 8. augusta.

“U petak, 2. augusta instrukcija je objavljena u Službenim novinama i upućena e mailom svim BIZ-ovima u BiH”, istakao je ministar Bukvarević.

Na pitanje jesu li kantoni spremni za implementaciju Zakona o demobilisanim borcima, ministar Bukvarević je podsjetio, da u ovoj, 2019. godini oni neće imati finansijske obaveze.

“Tehnički je nemoguće da kantoni urade svoj dio posla u ovoj godini, pri čemu je predviđeno da oni donesu svoje odluke i planiraju sredstva za 2020. godinu. Planirali smo u narednom periodu obići sve Kantone i dogovoriti da oni preuzmu demobilisane borce mlađe od 57 godina koji su oboljeli ili imaju PTSP, te da nemaju posao ili penziju”, ukazao je ministar Bukvarević.

“Od 8. augusta demobilisani borci sa 57 i više godina koji su nezaposleni i imaju primanja manja od 170 KM, mogu početi predavati dokumentaciju za dobijanje egzistencijalne novčane pomoći”, podsjeća federalni ministar za boračka pitanja.

Ova vrsta pomoći osigurana je Zakonom o pravima demobilisanim borcima i članova njihovih porodica, koji stupa na snagu upravo 8. augusta.

Demobilisani borci koji ispune uslove, u septembru bi mogli dobiti egzistencijalnu novčanu pomoć za august. (Šerif Babić)