Objavljena dva tendera za projekat “Plava voda”

Direktor Javnog preduzeća Regionalni vodovod Plava voda Travnik, Ernad Granić je u današnjoj izjavi za RTV Zenica potvrdio da su sve lokalne zajednice uplatile ratu po projektu Plava voda.

Radi se o uplati troškova za nepovučena sredstva do sada, kao i redovne provizije koju Evropska banka za obnovu i razvoj-EBRD uzima za davanje ovakvih kredita.

“Mogu potvrditi da su sve lokalne zajednice, uključene u ovaj projekat, izvršile uplatu”, kazao je Granić.

Ocijenio je da se trenutno i druge stvari odvijaju u pozitivnom pravcu, podsjetivši da je prije nešto manje od mjesec dana pokrenuta procedura za iskazivanje interesa, odnosno objava tendera za nadzor nad izvođenjem radova.

Jučer su ispunjeni svi preduslovi i objavljen je pretkvalifikacijski dokument, odnosno tender za izbor izvođača radova.

“U oba slučaja procedure traju duže nego što bi mi željeli, pri čemu postoji sugestija da se ne smije žuriti jer je u pitanju ozbiljan projekat, sa specifičnim kriterijima za izbor izvođača radova, i ovome se mora posvetiti velika pažnja”, istakao je Granić.

Grad Zenica izvršio je ove sedmice uplatu prve rate EBRD kredita za projekat Regionalni vodovod Plava voda, u iznosu 153.500 KM.

Projekat “Plava voda” vrijedan je 22 miliona eura, u kojem, pored Zenice, učestvuju općine Travnik, Novi Travnik i Busovača. (Šerif Babić)