Koridor 5C: Uskoro počinje gradnja tunela Zenica, dugog 2,4 kilometra

Javno preduzeće Autoceste FBiH potpisat će sutra ugovor o izgradnji dionice Ponirak-Vraca na dionici Poprikuše-Zenica Sjever (Donja Gračanica), saopćeno je iz ovog javnog preduzeća.

Ugovor o izgradnji bit će potpisan sa izvođačem radova, firmom Euro-asfalt. Potpisnici ugovora bit će direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, i direktor Euro-asfalta Hamed Ramić.

Kao svjedoci svoje potpise na ugovor stavit će ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić i Munir Ramić u ime Euro-asfalta.

Cijena izgradnje ove dionice iznosi 59,5 miliona eura, odnosno blizu 120 miliona KM, bez uključenog PDV-a. Novac za izgradnju osiguran je putem kredita Evropske investicijske banke u iznosu od 50 miliona eura, te dodatnih 19 miliona eura bespovratnih sredstava koje je osigurao Investicioni fond za Zapadni Balkan (WBIF).

Dionica Ponirak-Vraca je duga 2,6 kilometara i gotovo u cijelosti nalazi se “pod zemljom”.

Naime, na njoj će biti izgrađen tunel Zenica, dug 2,4 kilometra te spojevi sa dionicama sa sjeverne i južne strane.

Idući od sjevera ka jugu, Ponirak-Vraca se nastavlja na dionicu Vranduk-Ponirak, a nakon izlaska iz tunela Zenica slijedi dionica Tunel Zenica-Donja Gračanica.

Rok za izgradnju ove dionice je 30 mjeseci. Početkom izgradnje ove dionice na području Zenice bit će otvoreno i peto gradilište na Koridoru Vc, a ukupna dužina autoputa u izgradnji u ovom dijelu BiH bit će 20 kilometara.