U nedjelju centralni program vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica 2019.”

Centralni program ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2019“, bit će održan u nedjelju, 4. avgusta, na istoimenom platou iznad sela Radinovići, na razmeđu Zenice, Kaknja i Zavidovića, saopćeno je na današnjoj pres konferenciji Organizacionog odbora.

Predsjednik Organizacionog odbora, muftija zenički,hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević je podsjetio da se radi o jednom od nastarijih dovišta i zborišta u BiH.

“S obzirom da se na Lastavici dešavaju i neke stvari, koje sa aspekta islama nisu u skladu sa našim nazorima, prigodna hutba narednog petka bit će posvećena nekim važnim aspektima Lastavice, s ciljem jednog vjerodostojnijeg doživljavanja i iskustva Lastavice”, kazao je muftija Dizdarević.

U Ensar džamiji u petak će hutbu održati glavni imam Medžlisa Kakanj, Sulejman ef. Čeliković.

U džematu Seoci za sutra je zakazan Omladinski mevlud, a u četvrtak u Medžlisu IZ Zenica bit će priređena promocija “Zbornika radova o Ilhamiji Žepčaku“.

U petak uveče u tvrđavi Vranduk bit će priređeno Veče Kur'ana, dok će u subotu uveče na platou Lastavice biti održan prigodan vjerski program.

Nezaobilazni i sastavni dio Lastavice i ove godine su kulturni i sportski sadržaji.

U nedjelju su na Lastavici predviđena nadmetanja u natezanju konopca, bacanju kamena s ramena, skoku udalj s mjesta i trci u vrećama, dok će nakon podne namaza biti izveden prigodan kulturno-umjetnički program.

Organizaciju turnira u malom nogometu realizovat će džemat Radinovići.

Predsjednik Pododbora za tehnička pitanja, Huso Karalić, očekuje da bi se, uz pomoć Gradske uprave narednih dana trebao sanirati makadamski dio puta iz sela Radinovići.

Zenički muftija hafiz dr. Mevludin Dizdarević i zvanično je na pres konferenciji otvorio ovogodišnju Lastavicu.

(Š.B.)