Obogaćeni sadržaji “Ljeta u biblioteci”

Već trinaestu godinu krajem juna, zenička Gradska biblioteka počela je manifestaciju „Ljeto u biblioteci“.

Zbog velikog interesa unaprijeđene su radionice, igraonice, kursevi njemačkog i turskog jezika, pa tako polaznici u pet gradskih odjeljenja, pohađaju više časova, i za razliku od predhodnih godina, uz angažovana po dva predavača.

Predavački kadar do sada, uglavnom se bazirao na volonterskoj osnovi. Haris Abdagić, direktor Gradske biblioteke Zenica, kaže da je ovogodišnje programsko osvježenje zahtijevalo i angažovanje eminentnih imena različitih oblasti, a ta praksa biće i nastavljena.

O tome kako pisati svoj život i prebroditi teška životna iskušenja predavanje je priredila književnica Mediha Selimović. Amra i Amir Mulalić, bračni par iz Cazina realizovali su radionicu o pokretanju vlastitog biznisa. Zenički književnik Selvedin Avdić, nakon prošlogodišnje radionice „Sedam strahova od čitanja“, ove godine je nastavlja kao slijed, pa je nazvao „Osam strahova od čitanja“.

Veoma posjećeno prošlogodišnje jednosatno predavanje Branislava Maričića, eksperta za brzo čitanje, biće prošireno i unaprijeđeno pa će to biti narednog vikenda dvodnevni seminar sa 20 učesnika i ukupno 16 sati predavanja.

Mladi muzičari doživjeće posebno zadovoljstvo. Adis Zvekić, frontmen Dubioze Kolektiv pripremiće muzičku radionici na njima svojstven način a „Ljeto u biblioteci“ kako kaže, direktor Abdagić, biće krunisano Festivalom dokumentarnog muzičkog filma, Dokumfestom koji će ponuditi dokumentarne filmove iz čitavog regiona, promocije knjiga i izdavačkih kuća.

Abdagić potvrđuje da je „Ljeto u biblioteci“ postalo, posljednjih godina, i razlogom 500-tinjak novih članova Gradske biblioteke. (Zijada Ramić)